pondělí 11. října 2010

Rapid Pardubice - Vysoké Mýto B 4 : 4

V neděli 10.10.2010 shodou okolností v den konání Velké pardubické steeplechase, kterou zase vyhrál legendární Josef Váňa, jsme hráli zápas 1.kola Krajského přeboru družstev v šachu. Sestavou zde nebudu zdržovat, protože si ji každý může přečíst na stránkách Šachového svazu. Stejně tak tam budou dostupné partie v PGN formátu již 2-3 dny po zápasech kola. Proti minulé sezoně se v družstvu Rapidu změnil název i složení. Zůstalo v něm 11 "starých" hráčů a přibylo 6 nových.

Podstatná změna u družstva je nejen v názvu Rapid (dříve Synpo), ale i v nové hrací místnosti (Pernerova 1490, 3.patro). Je to rohová budova, kterou vlastní T-STRING Pardubice, a.s. a kde sídlí i Pardubická sportovní organizace ČSTV, o.s..

Pár slov k zápasu z perspektivy kapitána. Soupeř Vysoké Mýto B na nás nastoupil (na rozdíl od nás) ve své nejsilnější sestavě a byl mírným favoritem - jeho průměrné ELO bylo 2019 proti našemu 1985. Naše sestava byla složena z poloviny z nových hráčů, významných posil Jirky Hlavničky a Oldy Kastnera s mladými nadějnými hráči, Patrik Marcinko a Aleš Novotný, kteří měli přes léto stoupající výkonnost a podali celkem slušný výkon na Czech Open 2010 v turnaji B. Bohužel jsme zahájili skore prohrou Aleše a Ondry. Potom skončili remizou partie Jirky a Pavla a vyhrál jsem já a Josef. Beznadějnou koncovku vzdal Patrik a prohrávali jsme 3:4. Mladíci bohužel po prohrách z utkání utekli podle hesla, kdo uteče vyhraje a tak propásli příležitost se z proher poučit od zkušenějších hráčů. Naše nová hrací místnost je prostor s několika oddělenými místnostmi, kde lze nerušeně rozebírat skončené partie. Škoda této promarněné příležitosti, protože naučit se lze nejlépe na vlastních prohrách a tato pravda byla mnohokrát potvrzena. Nikdo není dokonalý a tento přístup mladších hráčů bylo moje největší zklamání na startu nové sezony. Věřím, že se z toho všichni poučíme. Další sestavy budou jistě ovlivněny zkušenostmi z předchozích zápasů. Oceňuji ochotu našich dvou nejsilnějších hráčů Jirky Hlavničky a Josefa Sýkory rozebrat s námi partie. Při zápasu po odehrání partie k tomu je alespoň "doma" dobrá příležitost. Náš prvořadý úkol je udržet se v soutěži a umožnit ambiciozním mladým hráčům zlepšovat výkonnost.

Hrála se poslední partie a na jejím výsledku záviselo, jestli prohrajeme nebo alespoň remizujeme zápas. Až do konce utkání zůstali fandit staří matadoři Josef Sýkora (rozhodčí utkání), Jirka, Pavel, a já jako kapitán na potápějící se lodi a hlavně naše poslední naděje, bojovník Olda Kastner. Ten hrál nádhernou bojovnou partii, bez kvality a se strhujícím závěrem, který jsme ve vedlejší místnosti všichni prožívali a odhadovali jeho šance na výhru. V 55. tahu černého viděl Josef Sýkora rychle vyhrávající tah 55...Nd4 místo Oldova zahraného svůdného, ale chybného tahu 55...f3, který dával soupeři šanci další hry, ale se stále lepší pozicí našeho hráče. V časové tísni a v tak složité pozici soupeř zahrál ještě větší chybu 56.Rc2?? a pak už to šlo ráz na ráz a Oldovi se podařilo efektně vyhrát téměř do matu a s totálním vyčerpání časového limitu. Stálo to za to zůstat až do konce. Zápas skončil 4 : 4, ale hlavním vítězem byl Olda, který se nejvíc nadřel. Na začátek soutěže to hodnotím jako faktický úspěch se zkušeným družstvem soupeře. Věřím, že bychom se měli při dalším zlepšení v KP 1 udržet.

Komentáře "mého přítele Rybky" všech našich partií jsou na jiném webu, který tam umožňuje publikační java script pro více partií. Pro ilustraci atmosféry zápasu zde uvedu partii Oldy s komentáři Rybky, kde jsem nastavil práh 0.4 pěšce na změnu skore v partii. Pokud k těmto komentářům máte někdo připomínky, napište to do komentářů k článku. Podle mých zkušeností mi Rybka spolehlivě odhalí vážnější chybu. Jestliže například říká, že bílý má převahu +2, tak je na 99% jisté, že má objektivně vyhranou pozici.

Dále uvádím partii Aleše, kde v závěru je komentováno několik poučných chyb a možnosti, jak se dalo dále hrát a bojovat v horší pozici a čekat na soupeřovu chybu. Chyby dělá každý a v šachu to platí dvojnásob.

Na vysvětlenou pro nováčky na internetu a v šachovém software, změna skore znamená změna hodnocení pozice v jednotkách pěšce, kde hodnota plus + znamená lepší pozici pro bílého a minus - je lepší pozice černého. Zpravidla +2 až +3 znamená rozhodující výhodu v pozici, kterou by počítač neprohrál ani s mistrem světa. Jak je vidět, tak nám "krajským hráčům" nestačí ani výhoda +4 zejména v časové tísni.


Utkání s Chotěboř - ŠK Vysoké Mýto C, které vyhrálo Vysoké Mýto 4.5 - 3.5 je s analyzovanými partiemi zde. Můžete se podívat jak hrají naši příští soupeři, se kterými hrajeme za 3 týdny..



Partie Konrád - Novotný:

Žádné komentáře:

Okomentovat