pondělí 22. listopadu 2010

Doporučená literatura ke studiu

Šachové literatury je opravdu hodně. Někdy se mi zdá, že tady platí známý bonmot "méně znamená více". Kde jsou ty časy, kdy před 25 lety nebyl internet a šachové knížky se kupovaly v prodejnách Sovětská kniha. Ruština nám nedělala problémy.
Nyní jsou na internetu stovky šachových publikací v češtině a angličtině a chybí nám zase čas je projít a vybrat ty nejlepší. Život je krátký. Začal jsem se tím procházením literatury zabývat před rokem a zatím zcela pomíjím knížky o zahájeních, které jsme dříve tak dychtivě sháněli.

V poslední době mě ale zaujala jedna kniha, která dělá opravdu velmi dobrý dojem. Velmi upřímně, otevřeně a srozumitelně tu velmistr Vlastimil Jansa rozebírá otázky strategie zahájení.  "Dynamika Strategie Zahájení" se ta kniha jmenuje. Nacházím tam vysvětlení některých problémů, kterým jsem nerozuměl a možná je nyní pochopím. Kapitoly se týkají například sicilské obrany - systém Sveshnikov, nebo Gruenfeldova obrana atd.

Také je dobrý seriál 16 lekcí Jána Markoše na novoborském šachovém serveru.  na který mě upozornil Olda Kastner. Doporučuji vřele k přečtení. Je v cizím jazyce - slovensky. Pod každou lekci je tam dobrá diskuze čtenářů, která dává taky řadu inspirací.  Takovéto filosofické pojetí problémů v šachu je myslím cennější, než rozsáhlá teorie zahájení.

Podstatné na šachové teorii a praxi vidím nyní dvě věci:  Taktické vidění - Radar na taktické kombinace je potřeba neustále pilovat a vypěstovat si intuici a cit pro nebezpečí a pro včasné profylaktické tahy a rozhodující tahy zabijáky. "Kdo chvíli stál, již stojí opodál"  A dále je neméně důležité učit se šachům rozumět, chápat poziční prvky a jejich vzájemnou souvislost. Říká se tomu také umění strategie.
Čím dál častěji, jak pomalu chápu poziční prvky, vidím na šachovnicích hráčů v krajských soutěžích tahy, nad kterými jenom kroutím hlavou. Samozřejmě je možné přehlédnout nějakou skrytou taktickou finesu, ale zahrát zcela nepochopitelný antipoziční tah, který nelze napravit, to by mělo být zbytečné.

Je toho samozřejmě ještě hodně ke zlepšování a komplexní pokrok by se pak měl projevit na růstu koeficientu ELO. Ale není to zákon, protože k dobrým praktickým výsledkům je také kromě šachových znalostí potřeba fyzická výdrž, psychická odolnost a sebeovládání a především TALENT.

Trénujeme s Vratislavem Horou



Ještě jedna informace
6. 12. 2010 se v Pardubicích bude hrát extraligové derby 2222 ŠK Polabiny - ŠK Rapid Pardubice

3 komentáře:

  1. Dobrý den, zajímavou oklikou jsem došel k tomu co vy ;-) Teď takto "trénuji" svého syna. Přeji vám spoustu radosti za šachovnicí.

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím a přeji, aby váš syn vydržel a měl co nejlepší výsledky.

    OdpovědětVymazat
  3. Mně všici doporučují Nimcovičův Můj systém...

    Mj., pokud by měl někdo jeden nepotřebný doma..?
    hza@post.cz

    OdpovědětVymazat