pondělí 1. listopadu 2010

Hlavní věc je, že jsme vyhráli

s V. Mýtem C se skórem 4.5:3,5 a vyhoupli jsme se tímto výsledkem na 2. místo v soutěži za suverénními Polabinami C, které rozdrtili dalšího favorita KP I Chrudim B 5.5:2,5.

Krásnou poslední říjnovou neděli, která byla o hodinu delší změnou letního času, jsme věnovali zápasu ve Vysokém Mýtě. Dochvilnost hráčů byla vzorná a do V. Mýta jsme dorazili auty J. Hlavničky a Tuvšina v ideálním čase v 9:40 k oficiální hrací místnosti v MKlubu. Jenže ouha, nikde nikdo a telefonem jsem hned zjistil, že se místo utkání přeložilo do Sportcentra, Jiráskova 111, ale nám to soupeři jenom zapomněli napsat. Utkání se však rozehrálo včas s hlavní postavou šachového klubu V. Mýta Marianem Sabolem jako rozhodčím. Naše sestava byla podobná jako minule, jen nemocného Josefa Sýkoru nahradil Tuvšinbajar. První vyhrál Jirka, pak remizoval Pavel a vyhrál Aleš. Ondra na nejlepšího hráče soupeře Sabola nestačil, ačkoli se mi jeho pozice po zahájení líbila a zřejmě v ní šance měl. Tuvšin si nejdřív v zahájení podal Gabrielu Sabolovou, získal kvalitu a pěšce, ale pak to nějak zamotal (to jsou pouze moje dojmy ze sousední šachovnice) a začal bojovat sám o remizu, prohnal ještě jejího holého krále po šachovnici a nakonec prohrál v poslední probíhající partii, ale to už jsme měli vítězství v kapse. Patrik bojoval statečně a vyhrál s nebezpečným Marinovem. Můj soupeř mě vyškolil v zahájení, které se ještě musím naučit a nevyhýbat se silnějšímu Nb5 než Nb3. Ta partie byla plná malých a velkých chyb a nakonec skončila důležitou remízou. Ve 14-tém tahu mi ji soupeř nabízel a opět mě taková nabídka rozhodila a už musím se sebou něco dělat. Snad si příště pořádně zacpu uši. Ztratil jsem jenom čas a koncentraci, začal jsem se více zabývat stavem ostatních partií, které se začaly v té době pro nás kazit a tak jsem remis v maličko lepší pozici odmítl a hned zahrál slabší tah. V dalším průběhu jsem se trápil a přemýšlel, jestli dostanu dvěma věžemi mat, nebo se stane nějaký zázrak. Poslední chybu ale v pěšcové koncovce udělal soupeř a tak můj šťastný půlbod znamenal v tu chvíli naše celkové vítězství a zisk cenných 3 bodů. Po skončení partie Marian hned ukázal svému hráči, kde udělal chybu a co nejvíc oceňuji, tak rozebral i svoji partii s Ondrou Krausem. Takový přístup k hráčům je zřejmě to, co dělá V. Mýto tak silným krajským oddílem. Jeho dcera Gabriela se ukazuje jako silná opora a možná naděje ženského šachu. Podobnou roli jako Marian ve V. Mýtě by u nás mohli sehrát Jirka Hlavnička a Olda Kastner, protože oba hodně umí a mohou z toho, co se naučili, předávat dál. Nejsme všichni jako dobrý voják Švejk, který se naučil německy sám od sebe. Konec dobrý, všechno dobré.

Musím ještě pochválit výborný výkon našich mladíků Patrika a Aleše, jejichž 2 body rozhodly o našem vítězství a statečnost Ondry, který dostává na první desce "školu" a nám ostatním "odsunuje" lehčí soupeře. Jeho hvězdná éra ještě přijde.

Příští kolo 14.11. máme doma Spartak Letohrad, který nelze vůbec podcenit. Mám v živé paměti loňský zpackaný zápas, kdy přijeli pozdě v 6 hráčích a dali nám to 5:2 (hrál v tom ale roli taky renonc našeho kapitána). Ondra bude mít asi na 1. šachovnici velmi zkušeného obranáře Karla Černého, se kterým se lehčeji remizuje než vyhrává. Co ho z minulosti znám, tak on vyhraje jen když je k tomu soupeřem donucen. Chyby ale nikomu nepromíjí. Znal jsem ho jako "betonáře a stavitele domečků". Jako na každého staršího hráče se musí hrát dobře a hlavně trpělivě a na výdrž. Měly by mu dojít dřív síly. Pravděpodobná sestava Letohradu:

1. Černý Karel 2129 ½ ½
2. Veselý Petr 1943 0 1
3. Mikyska Kamil 1884 1 0
4. Krumer Miroslav 1929 ½ 0
5. Papáček Miloš 1926 ½ 0
6. Maceška Bohumír 1872 ½ 0
7. Řehák Jiří 1882 1 1
8. Merta Josef 1855 H ½
10. Janeček Václav 1802 0

Pokud se nám neuzdraví Pepa, tak bychom měli proti nim hrát ve velmi podobné sestavě jako včera, posílené o Pavla Outulného, který má ten den vzácné volno a musí jako hráč základní sestavy odehrát v soutěži alespoň 2 zápasy. Vítězná sestava by se neměla příliš měnit a konkrétní jména se vystříbří ve středu 10.11. Jsem připraven vás koučovat z lavičky jako nehrající kapitán. Doufám, že si uděláte čas a podíváte se na databázi, co vaši soupeři hráli a připravíte se na ně.

Sestavy a kompletní výsledky jsou na webu ŠS, takže s tím tady nebudu unavovat. Až přijdou zápisy partií od M. Šmajzra, tak sem doplním analýzy některých zajímavých momentů.

Myslím, že pro řadu z vás následující analýzy našich partií vás pobaví a poučí. Celkově bych rekapituloval průběhy partií takto: Ondra měl v partii se Sabolem velkou šanci i vyhrát. Jako nejkvalitnější partii hodnotím partii Oldy, která snese mistrovská kritéria. Jirka dostal bod od soupeře darem, takřka bez boje, ale byl velmi důležitý. Pavel podal solidní výkon, stál v partii lépe, ale půlka je nakonec cenná. Šílenou partii hrál Tuvšin, který měl slečnu Sabolovou už na lopatě a nechal se překvapit tahem Qxg6 a to ho asi nalomilo. Já měl trochu kliku, ale to k šachu patří. Patrik byl ve 25. tahu na odpis, ale hned potom mu to soupeř vrátil a krátce na to se zhroutil pro mě nepochopitelnou chybou. Aleš svého soupeře, se kterým jsem hrál loni se stejným výsledkem, přejel jak parní válec a nedal mu za celou partii sebemenší šanci. Přál bych si více takových poučných zápasů, které nám vždy přinesou 3 body.

Na podrobný průběh partií s variantami se podívejte sem: Analyzované partie.

Pokud jste snad došli k jiným závěrům, než "motor" napište to do komentářů. Nikdo není dokonalý ani imunní k obrovským chybám, ani motor.

Tuhle moji partii jsem si sem dal s předstihem spíš pro sebe na připomenutí, abych to už víckrát nedělal.

1 komentář: