pondělí 22. listopadu 2010

Jaké budou sestavy hráčů na další zápasy?

Pár slov kapitána družstva KP I k budoucím sestavám. 
K problému sestavy bych rád napsal pár úvah, abyste měli všichni jasno podle čeho se budu rozhodovat.
Do soutěže jsme šli se zásadně pozměněnou sestavou z minulého roku, kdy se naše družstvo ještě jmenovalo  Synpo Pardubice, podle firmy u které jsme měli pronajatou hrací místnost.
Pro připomenutí soupiska a výsledky v sezoně 2009 - 2010.

Letošní soupiska družstva přejmenovaného na Rapid Pardubice byla oslabená o Tomáše a Mishu Veselých, ale posílená Jirkou Hlavničkou a Oldou Kastnerem, s mladými nováčky Patrikem a Alešem. Zůstala tam polovina hráčů a ti byli ještě trochu pomícháni. Někteří hráči (Outulný, Tuvšinbajar) nemají vždy volnou neděli a zpočátku jsem nemohl navázat kontakt s Thomasem Hennigem. Nemyslím si, že bychom měli horší teoretické šance na slušný výsledek než loni. Nejsilnější družstvo je 2222  Polabiny C s průměrným ELO 2155. My máme průměr základní sestavy 2076.

Po dramatické remíze v 1. kole, kdy jsem zapochyboval o inovacích v sestavě, jsme v 2.kole vyhráli a získali více optimizmu. Se sestavou na 4. kolo jsem si dlouho lámal hlavu. Nepsané pravidlo říká:  Neměnit vítěznou sestavu. Jenže situace se trochu změnila příchodem Thomase, možností hrát u Pavla Outulného a Tuvšinbajara. Nečekaně prozatím vynechává Pepa Sýkora, ale uzdravuje se a od prosince by už prý měl hrát. To by nás ještě posílilo, protože Pepa neprohrát umí a dobře.

Dal jsem si práci a spočítal vývoj ELO u hráčů, nad kterými jsem pochyboval, z jejich doposud sehraných 6 partií (2.liga, KP I, KPII, přebor Bohemia):
Přírůstky ELO za doposud sehrané partie:  Marcinko +5, Veselý +4 (7 partií), Novotný -8, Kraus -12, Vobořil -17)
(Pro zajímavost ještě naše opory Kastner +18 ELO ze 6 partií a Hlavnička +2 ELO body ze 3 partií)
Jsou to sice v tak malém počtu partií nepřesné počty, ale něco málo to vypovídá.

Proto jsem se rozhodl nasadit sestavu pro 4.kolo 28.11. v Ústí n.O. z nejsilnějších hráčů, kteří jsou k dispozici:

1 Kraus Ondřej 1997
2 Kastner Oldřich 2070
3 Hlavnička Jiří 2207
4 Vobořil Pavel 2025
5 Outulný Pavel 2070
6 Hennig Thomas 2063
7 Tuvšinbajar Dorjkhú 2005
8 Veselý Emanuel  1851

Náhradníci: Marcinko 1753 a Novotný 1793
Role náhradníků je důležitá v každém sportu.

Podle podobného klíče bych chtěl vytvářel sestavu i v dalších utkáních. Věřím, že tuto filosofii lze těžko napadnout a povede k optimálně možnému výsledku celého družstva. Nějaké meditování po boji "co by bylo kdyby bylo" nemá opodstatnění. Výjimky uděláme jen v případě nemožnosti nastoupit některého hráče, (pro nemoc či jinou indispozici.).

Odhaduji tuto sestavu soupeře :

1. Blaško Štěpán 1935
2. Volf Jaroslav 2140
3. Mareš Petr st. 2008
4. Pokorný Jan 1853
5. Smola Jan 1876
6. Glöckner Jaromír 1925
7. Kylar Pavel 1998
8. Mareš Jan 1788

V neděli jejich první družstvo Ústí n.O. ve 2.lize vyhrálo (na rozdíl od našeho AKIS) a tak budou oba ligoví hráči Volf a Mareš P. při chuti.


Rád bych ještě zopakoval známou věc, že přijetí nebo vlastní nabídnutí remízy byste všichni měli zásadně konzultovat s kapitánem. P. Vobořilovi v tomto směru ještě domluvím. Osobně nabízení remíz nenávidím a považuji ho za nešvar, který mi v problematické pozici kazí dobrý pocit ze hry a ruší mě. Ale to je asi můj problém. Představte si, že na ligovém utkání v hokeji na začátku 2. třetiny se hráči seberou a odejdou z kluziště a hlasatel vám oznámí, že se družstva dohodla na remíze 1:1, že se jim už dál nechce hrát a riskovat porážku. Je to sportovní? Tak jsou šachy sport nebo ne? Chápu dohodu na remíze v tupé pozici, kde z posledních tahů je zřejmé, že pozice nejde vyhrát za žádnou stranu, nebo že hráči cestu k výhře prostě nevidí. Šachová pravidla na takové případy pamatují pravidlem 50 tahů bez tahu pěšce nebo braní kamene.

Na závěr těchto mých úvah vám všem přeji pevné zdraví, co nejlepší výsledky a radosti ze hry a dopadne to určitě vše tak, jak zasloužíme. Uvědomte si, že na rozdíl od individuálního turnaje, kdy vám skoro každý přeje prohru,  máte v zápasech družstev minimálně 7 oddaných fanoušků, kteří jsou rádi, že vyhrajete. Za tuto výhodu se ale musíte podřídit zájmu kolektivu. Nic není zadarmo.

Žádné komentáře:

Okomentovat