neděle 7. listopadu 2010

ŠK Rapid Teenagers - 2222 ŠK Polabiny "E"

2. kolo KP II nám zase moc radosti nepřineslo. Prohráli jsme s přibližně stejně silným soupeřem 3 : 5, se kterým jsme mohli uhrát víc. Mladíci z Polabin jsou nadějní a je vidět, že se tam mladým věnují víc a delší dobu. Na posledních 2 šachovnicích jsou naše výsledky způsobeny zřejmě malou vyhraností. Pochybuji, že pouze středeční bleskovky někam povedou, bez častějšího hraní vážných partií s jejich kvalitním rozborem. Polabiny mají na rozdíl od nás kvalitní trenéry a "makají".

Bohužel prohrálo po druhé i naše druholigové družstvo AKIS Pardubice. Také tam poslední 2 šachovnice prohrály a ostatní byly remízy. Odhaduji, že se vzadu nejdřív utkání rozhodlo a "předek" to pak dal v nejasných pozicích za remis. Ale nebyl jsem tam. V extralize vyhrál Rapid "cizinecká legie" dva zápasy za sebou těsným rozdílem a je na druhém místě horším skóre. Aspoň někde se naší značce daří (v KP I to ale taky vypadá slibně). Za pozornost stojí dvě výhry Jana Votavy, kterému to na olympiádě v Khanty-Mansiysk moc nešlo. Je to původem pardubák.

1. Novotný Aleš 1797 1/2 : 1/2 Nešpůrek Petr 1757
2. Marcinko Patrik 1742 1 : 0 Rež Matouš st. 1708
3. Veselý Emanuel 1851 1 : 0 Plecháč Jan 1438
4. Janko Jan 1791 0 : 1 Melichar Vojtěch 1808
5. Svítil Radek 1588 0 : 1 Vančura Daniel 1790
6. Seidl Zdeněk 1874 1/2 : 1/2 Liduch Filip 1660
7. Juroš Zbyněk 1366 0 : 1 Řezníček Dominik 1657
8. Vraný Dominik 1000 0 : 1 Hofman Oskar 1464

Ještě jsem se jako rozhodčí nerozkoukal a bylo to 0:2. Já měl za soupeře jejich nejslabšího hráče (podle ELO), který v úvodu udělal pár slabých tahů za sebou a ve 20-tém tahu jsem už neměl co řešit. Zábavnou miniaturku jako ilustraci jedné z našich dvou vyhraných partií uvádím z nedostatku jiných zápisů.

Nejvíce se mi ale líbila partie Patrika Marcinka, který černými odvážně a správně nastoupil královskými pěšci na soupeřova krále, typickým "bajonetovým" útokem ve stylu královské indické. Soupeře zmáčknul jak štěnici, v závěru bez váhání přechodně obětoval věž, nasadil druhou věží páku a soupeř vzdal. Bohužel si pamatuji jen závěrečnou kombinaci s obětí na g3 a byl jsem více zaujat partií Honzy a starostmi rozhodčího. Bylo by zajímavé Patrikovu partii rozebrat, a najít kde měl soupeř šanci na protihru. Schematicky a povrchním úsudkem si myslím, že při takovém křídelním útoku je potřeba bílými provést průlomovou protiakci v centru. Ale záleží na konkrétní situaci. Pasivita většinou vede do záhuby. Je málo pozic, kde je pasivita jediná cesta k udržení rovnováhy a to už vyžaduje myšlení mistra.


Mnohem zajímavější byla partie Honzy Janko, která rozhodovala o výsledku. Ve střední hře ho soupeř přehrál a využil lépe vyvinuté figury. Zachytil jsem tuto kritickou pozici (číslo tahu jsem odhadl), kde Honza mohl vyjít s maličko horší pozicí, kdyby necukal věží, ale vyskočil jezdcem na d4. Potom zase jeho soupeř zvolil slabší pokračování a místo dobrání střelce na g7, šel do koncovky věž proti 2 střelcům:


Melichar se dostal do časové tísně a vznikla další zajímavá pozice, která nám dala teoretické šance na vyrovnání, ale pozice byla opravdu těžká a je z hlediska podobných koncovek velmi poučná. Dva střelci jsou potvory. Za šachovnicí všechno spočítat, to je oříšek i pro mistra. Co se tam skrývá fint. Nakonec si Honza vběhl do matové sítě a bylo vymalováno.

Partie jak řemen a nezbývá než mladému hráči pogratulovat a popřát skvělou budoucnost. Možná i naše dnešní esa velmistři Láznička a Votava asi takhle nějak v Pardubicích začínali svou dráhu.

Žádné komentáře:

Okomentovat