pátek 26. listopadu 2010

Tři elementární věžové koncovky a dvě navíc

Věžové koncovky jsou nejčastější koncovky v praktickém šachu. Říká se, že všechny věžovky jsou remízové a hráči hledají často v horších pozicích záchranu přechodem do věžových koncovek. Také se říká o čtyřvěžových koncovkách, že jsou remízové. Ale často se postupně ze čtyřvěžové koncovky stává věžová. Jenže věžové koncovky je nutné umět hrát, a hlavně znát teoretické pozice.
Jako ukázku jsem vybral 3 jednoduché koncovky, které se dají pokazit (remizovat vyhranou a prohrát remizovou) a ztratit tak zbytečně v závěru partie půl bodu.

Postavení štítu - "most"




Philidorova pozice - remis





-----------------------------------------

---------------------------------------

A jedna pozice navíc s malou léčkou.

Most pro krále
Toto je opravdový most pro krále. V elementární pozici věžové koncovky bílý na tahu pokud zahraje svůdný tah Vg1 ??, tak bílý prohraje. Správný tah je 1. Vf1, kterým se vytvoří přechod pro svého krále pod pěšce a remízu. Pozice byla vzata z bleskové partie velmistrů, kde slabší strana prohrála, protože v dané pozici zahrál velmistr 1.Vg1.



A ještě jedna zajímavost pro milovníky koncovek:  Na této stránce si můžete postavit pozici 3-4-5-6 kamenů nebo vložit ji v notaci FEN (výšeuvedená pozice by vypadala takto 8/5r2/8/7k/6p1/8/4K3/3R4 w - - 0 1). Každý dobrý šachový program vám ji vygeneruje, nebo si ji můžete složit sami. Počet kamenů znamená celkový počet včetně obou králů. Výšeuvedená pozice má 5 kamenů. Stránka  Endgame Nalimov Tablebases Online vám vygeneruje řešení až do matu.



Žádné komentáře:

Okomentovat