neděle 12. prosince 2010

A už hrajeme o postup

Opožděná mikulášská nadílka v  5. kole KP I 

Rapid Pardubice

TJ ŠO Chrudim "B"
Kraus Ondřej
1973
0
-
1
2286
Pokorný Zdeněk
Kastner Oldřich
2070
1
-
0
2135
Malivánek Jiří
Hlavnička Jiří
2240
½
-
½
2255
Němec Pavel
Vobořil Pavel
2024
0
-
1
2187
Onderek David
Outulný Pavel
2110
½
-
½
2082
Krys Jaromír
Sýkora Josef
2151
1
-
0
2019
Kokeš Bohuslav
Hennig Thomas
1998
1
-
0
1935
Linhart Zbyněk
Novotný Aleš
1780
1
-
0
1765
Bartoš Martin
5
:
3


Chrudim B na nás nastoupila poprvé od začátku soutěže ve své nejsilnější sestavě a určitě s ambicemi na co nejlepší výsledek s 8 hráči základní sestavy. My jsme měli na 8. šachovnici sice jistou rezervu, ale spolehlivého Aleše Novotného, který patří ke 3  nejproduktivnějším hráčům  družstva (Kastner, Hlavnička, Novotný).
   Partie Hlavnička - Němec otevřela skóre "velmistrovskou" remízou v 10:20. Pozice byla objektivně vyrovnaná a pokud se hráčům spolu nechtělo dále bojovat, tak s tím nic nenadělá ani kapitán Nemo. V té době se již na 4. šachovnici rýsovala naše první prohra v partii Onderek - Vobořil. Takhle rychle se dostat v zahájení do objektivně prohrané pozice jsem už dlouho neviděl. Ztratit pěšce, vyměnit dámy v horší pozici proti hráči s LOK 2187 se prakticky rovná vzdání partie. V této kritické pozici po předchozím nepovedeném tahu 6....e5 totiž nelze po 8.Nxe4 brát pěšcem d5xe4, protože po Nxe5 jezdce e5 nelze dámou dobrat pro mat na d8.
Partie Onderek - Vobořil po 7. ...Nd7xe5

   Potom zazvonil telefon p.Kokešovi a Josef Sýkora si tak v 11:12 připsal laciný bod, ale dlužno říci, že měl už jako černý lepší pozici, která mu určitě i charakterem vyhovovala. Nepochybuji, že by ho i v normální partii udolal.
   Na zbývajících 6 šachovnicích se vedla urputná bitva. Ondra Kraus měl tak blízko k prvnímu bodu, jako snad nikdy. Jeho pozici tady uvádím v situaci, kdy měl jednotahovou výhru a soupeř by musel hned vzdát, aby nevypadal trapně. Ondra to asi v životě neviděl, přestože tam nebylo nic k počítání a začal potom kouzlit, zbytečně obětoval kvalitu v ještě vyhrané pozici a pak už se šance definitivně ztratila. Fotbalové "Nedáš, dostaneš." Určitě si už ten elementární taktický obrat bude pamatovat. Nejdříve neviděl co tam bylo a pak viděl co tam nebylo. Takové jsou šachy.

Pozice z partie Kraus - Pokorný po 26.tahu černého Věž f2:
"Tah zabiják" Věž d7 není těžké uvidět. Takové tahy by se neměly přehlížet. Tato potenciální výhra by udělala reálný výsledek 6:2, který by byl pro tak nadupané družstvo Chrudimi B až příliš potupný. 
________________________________________________________________________________
Jen pro zajímavost, podívejte se jakou hrubku dokáží udělat velmistři:
Z partie Ehlvest (2600) - Yermolinsky (2590), US National Open 1994

Následovalo 21. Qd5?? Qxd5??  22.Rxd5 a černý prohrál ve 28.tahu

Oba dva si nevšimli, že mezišachem 21...Bc3+ získává černý ihned bílou dámu (22.Bd2 Qxd5)
________________________________________________________________________________

    Olda Kastner černými figurami soupeře přesvědčivě přehrál a nakonec se mu Malivánek tah před matem vzdal. Opět se Oldovi podařilo od samotného zahájení vyjít s výhodou, jakoby mě bílé figury.
   Pavel Outulný dal za remis v maličko lepší pozici, která by asi dopadla stejně i po další hře, protože žádný hráč v partii nevybočil z remizového koridoru.
    Aleš Novotný spolehlivě ubránil soupeřovy pokusy o útok, zobnul si důležitého pěšce e5 a zabodoval. Mám z jeho hry takový dojem, že kdyby si s Ondrou Krausem vyměnili místa, tak by se to na výsledku nijak neprojevilo.
    Thomas Hennig tradičně využil časový limit téměř na doraz, ale svojí spolehlivou hrou soupeře k ničemu nepustil a ukázkově mu rozebral pozici a pak také připsal bod v poslední hrané partii. Jeho soupeř tahal dlouho beznadějnou koncovku a možná čekal na zázrak, nebo jestli snad Thomas nedostane infarkt.

Tuvšinbajar měl sice snahu dorazit na utkání včas, ale ztratil se při hledání místa na zaparkování. Kdyby mi zavolal do 10 h, tak jsem ho mohl napsat do zápisu a hrál by. Děkuji Karlovi Hrnčiarikovi, že jako náhradník jistil naši sestavu. Je to nevděčná role, ale důležitá. Fandit přišel i Honza Janko. P.Vobořila jsem sice na toto utkání nezval, ale vzhledem k tomu, že přišel sám od sebe a včas, napsal jsem ho do sestavy ovšem se smíšenými pocity. I odsunutí dalších hráčů slabším soupeřům má svůj význam. Nakonec jsme tedy měli v hrací místnosti (včetně mě) 4 hráče navíc. Určitě mají i nehrající z našeho výsledku taky radost. 
   Při podepisování zápisu o utkání mi zástupce kapitána Chrudimi J. Krys  "připsal zásluhu za rychlý bod" J.Sýkory, když mě vytýkal to, že jsem neupozornil hráče na vypnutí mobilních telefonů. Neudělal jsem to úmyslně, ale nakonec žádná povinnost rozhodčího upozorňovat hráče na dodržování pravidel neexistuje.  Také se Krysovi ještě nelíbilo jedno moje povzbudivé gesto po nějakém dobrém tahu našeho hráče. Chápu ho po tom debaklu, ale příště se budu lépe ovládat. To tady ovšem uvádím jen tak pro zasmání a pro úplnost. Být současně rozhodčím a kapitánem jednoho družstva je určitý problém a nedovedu si představit, kdybych ještě hrál.
    Fakt je, že během hry jsem některé dobré tahy našim hráčům mohl docela dobře napovídat a když jsem téměř okamžitě viděl viset ve vzduchu ten Ondrův "tah zabiják" věží na 7. řadu, tak jsem měl co dělat abych nezařval. Malivánek mě zpozoroval a pak se mi poškleboval, že jsme se radovali předčasně.

    Děkuji všem hráčům za obětavý výkon, včetně náhradníků, a do nového roku tak můžeme jít s klidem a pocitem dobře odvedeného výkonu. Současný stav jsem na začátku soutěže nečekal a určitě to už není šťastná náhoda, ale naprosto zasloužený výsledek vaší dobré hry. Teď jen neusnout na vavřínech, hrát si dále odpovědně to své, anebo ještě líp a zabojovat o postup.

2222 Polabiny se štěstím vyhrály s Žamberkem a ještě budou hrát kromě s námi také s Vys. Mýtem B a C a Chotěboří. Bude to zřejmě do konce napínavé. Nechci vyhrožovat, ale příští kolo v Poličce hrát určitě budu a jinak je naše sestava otevřená. P. Vobořil si s největší pravděpodobností odpočine a přednost dostanou hráči, kteří budou k dispozici a doposud podali nejlepší výkony. Kromě Patrika, který se odepsal sám, mají aktivní hráči chuť do hry (doufám, že ji ani Ondra po té smůle neztratil) a nemusíme se už tolik obávat o udržení v soutěži.
Co se týká budoucího nabízení a přijímání remíz v partiích, tak mám tento názor. Každý z vás by měl rozehrávat partie solidně, nenásilně bez většího rizika a podceňování soupeře s čekáním na příležitost k úderu. Nechávám to už na vašem rozhodnutí, protože lámat vyrovnanou a vám nejasnou pozici se nevyplácí. Žádné utkání už nebude lehké. Konečný výsledek bude takový, jaký si zasloužíme. Pokud máte další zájem o zasílání partií vašich potenciálních soupeřů, dejte mi vědět (mailem nebo v komentáři).

Tabulka KP I po 5 kolech 
Fialově jsou družstva, se kterými jsme hráli 
Poř.
Družstvo
V
R
P
Body
Skóre
Partie
1.
5
0
0
15
27.0
20
2.
Rapid Pardubice
4
1
0
13
24.0
18
3.
ŠK Vysoké Mýto "B"
3
2
0
11
22.5
15
4.
3
0
2
9
22.5
18
5.
SK + Sokol Žamberk
3
0
2
9
21.5
14
6.
ŠK Vysoké Mýto "C"
2
0
3
6
18.5
13
7.
TJ ŠO Chrudim "B"
2
0
3
6
18.5
12
8.
TJ Lanškroun
1
2
2
5
20.5
11
9.
TJ Lokomotiva Česká Třebová
1
1
3
4
19.0
13
10.
TJ Štefanydes Polička
1
1
3
4
17.5
9
11.
TJ Spartak OEZ Letohrad
1
1
3
4
16.5
9
12.
TJ Jiskra Ústí nad Orlicí "B"
0
0
5
0
12.0
4

Přeji Vám všem klidné a příjemné prožití vánočních svátků, pevné zdraví a dobrý start do nového roku.

Žádné komentáře:

Okomentovat