čtvrtek 28. října 2010

Chessbomb je bomba!

Na jednom unikátním šachovém serveru Chessbomb běží analýzy současně probíhajících partií. Momentálně hraje světová špička turnaj Pearl Spring – Nanjing 2010. Můžete partie sledovat on-line a sledovat analyzované varianty superpočítače Chessbomb. K procvičení angličtiny lze číst Chat s aktuálními poznámkami diváků k průběhu partie. Bohužel se tam občas strhne národnostní třenice fanoušků. Pokud máte čas a chuť popřemýšlet si o různých šachových variantách, je to dobré místo.

V 7. kole tam je zajímavá partie Carlsen - Anand, kde Anand bránil téměř beznadějnou pozici a pár slabších tahů bílého (62, 63, 64) umožnila Anandovi zremizovat. Bývalý mistr světa Topalov v tom kole poprvé vyhrál nad Bacrotem.

Rapid trénuje

V sezoně 2010/2011 začínají středy v hrací místnosti přednáškami s nástěnnou šachovnicí, které vede Mgr.Sýkora (Pepa). Považuji tento způsob jednoznačně za cestu správným směrem od stagnace matadorů k perspektivám pro mladé hráče. Zkušený praktický i korespondenční hráč dává praktické a dobře zapamatovatelné rady svým kantorským způsobem a mladíci možná ani nedoceňují tuto příležitost, kterou tak získávají proti členům jiných oddílů. Jsou to hlášky, které si budou do smrti pamatovat a předávat svým dětem. Přímo mě dojaly vzpomínky na legendárního pardubického šachistu Stanislava Foglara, který se pozitivně podepsal na kvalitě mnoha pardubických hráčů a jejich chápání šachu. Včera se podoba statických přednášek obohatila o prvek soutěživosti v hádání tahů. V krátké efektní partii plné obětí žáci hádali nejlepší tah a dostávali za to body. Dosti zasloužené chvály a pro vyvážení také trocha kritiky.

Abych byl dobře pochopen, nekritizuji obecně metodu a průběh tréninku. Poznámky přednášejícího Pepy, jeho zažité a obecně platné zásady a zapamatovatelné hlášky jsou vynikající a pro mladé hráče prospěšné. Jediné co kritizuji je výběr partie. Nerad bych podceňoval publikum, ale myslím, že málokdo stihl propočítat možné varianty a jejich důsledky, které jsou uvedeny v analýze partie.
Nechci si taky hrát na chytrého, že vím vše líp, ale prostě mě baví "hledat pravdu" v šachové partii a moderní technologie mi to umožňuje, ačkoli jsem v podstatě šachový začátečník.

Jsou totiž poziční partie, kde lze nejlepší tah odhadnout bez většího propočtu variant, pouze ze znalosti pozičních principů. Richard Réti na otázku "Kolik tahů dopředu počítáte?" řekl: jeden tah, ale volím ten nejlepší. To může snad platit v klidné a čistě poziční partii, anebo byl Réti jasnovidec. Bobby Fischer zase řekl, že neuznává žádnou psychologii, ale pouze nejlepší tah v pozici. Je však spousta pozic, kde je několik rovnocenných tahů se stejnými vyhlídkami.

Ovšem zvolená instruktivní partie pro hádání tahů taková nebyla. To byl koncert nekorektních obětí, hrubých chyb a nepřesností. Jak na takové divočině hodnotit kvalitu zvolených tahů bodováním, když v řadě případů je více možností a za nejlepší tah se považuje dokonce hrubá chyba? Přimlouval bych se proto za volbu dobře proanalyzované poziční partie, kde se pokračování dá přesvědčivě zdůvodnit pozičními principy a jasnými variantami. Kromě toho je možné organizovat lekce v analýze pozic, opět dobře připravené důkladnými analýzami na počítači. Problém s volbou partie byl zřejmě způsoben tím, že byl použit starý trenérský materiál z doby kdy ještě byly šachy na počítači v zárodku a autor testu si nedal s analýzami velkou práci.

Budu rád, když si čtenáři k mým názorům napíší komentáře a dají návrhy jak zlepšit kvalitu tréninků. Hodina týdně je samozřejmě žalostně málo a kdo chce učinit v šachu pokrok, měl by věnovat šachu podstatně víc času. Ale tato hodinka s diskuzí vytvoří dobrou klubovou atmosféru a přispěje ke vzájemnému poznání. Připomínám, že tento web je vyřazen z vyhledávačů a dostane se na něj pouze ten kdo zná adresu.

A nyní konkrétně k té nešťastné partii:

úterý 19. října 2010

Bohemia - Rapid Teenagers

První kolo KP II jsme nezačali šťastně. Prohráli jsme 5:3 a nevyužili vlastně domácího prostředí uprostřed Pardubic, poprvé v salónku hotelu Sport na letním stadionu. Já jsem v partii neodpustitelným způsobem urazil bohyni šachu Caissu, protože jsem nevyužil vítězné pokračování v 15-tém tahu, které jsem viděl, ale myslel si, že nemusím spěchat a soupeře jsem chtěl pozičně omezit a zahrál plundr 15...b5.
Na vedlejší šachovnici Honza Janko ztratil figuru až si zařval a hlasitě si vynadal. Potom ovšem zřejmě v prohrané pozici začal kouzlit figurami a soupeři dělal velké problémy a nakonec ho převálcoval drtivým útokem na krále. Po mojí zpackané partii jsem měl z jeho úspěchu opravdu radost a byla to taková malá pomsta za moji porážku. Ostatní naši hráči také nepředvedli oslnivé výkony. Roman zremizoval asi vyhranou koncovku, a Zbyněk možná nemusel ztratit figuru a prohrát, ale jelikož si partiáře hráči nechávají, nemohu to posoudit. Jen letmo jsem sledoval ostatní partie, ačkoli jsem se měl více věnovat té své. Kladné stránky naší prohry vidím v tom, že jsme předali soupeřům radost a sami jsme za to získali další zkušenosti a z proher se prý hráč nejvíc naučí, jak je vidět z přiložené komentované partie. Tato moje partie připomíná koncert hrubých chyb a pozičních omylů, které mi "trenér" Rybka odhalil. Snad bude pro budoucnost platit karetní pořekadlo "První vyhrání z kapsy vyhání", anebo konec vše napraví. Po prvních dvou zápasech jsem si uvědomil, že kouzlo soutěží družstev je v tom, že partie spoluhráčů mohou někdy podstatně pozvednout chmurnou náladu, na rozdíl od individuálních turnajů, kde je s prohranou partií člověk sám a taky jeho výhra skoro nikoho nezajímá. Závěr Honzovy partie jsme všichni s napětím sledovali s velkým napětím a radostí.

pondělí 11. října 2010

Rapid Pardubice - Vysoké Mýto B 4 : 4

V neděli 10.10.2010 shodou okolností v den konání Velké pardubické steeplechase, kterou zase vyhrál legendární Josef Váňa, jsme hráli zápas 1.kola Krajského přeboru družstev v šachu. Sestavou zde nebudu zdržovat, protože si ji každý může přečíst na stránkách Šachového svazu. Stejně tak tam budou dostupné partie v PGN formátu již 2-3 dny po zápasech kola. Proti minulé sezoně se v družstvu Rapidu změnil název i složení. Zůstalo v něm 11 "starých" hráčů a přibylo 6 nových.

Podstatná změna u družstva je nejen v názvu Rapid (dříve Synpo), ale i v nové hrací místnosti (Pernerova 1490, 3.patro). Je to rohová budova, kterou vlastní T-STRING Pardubice, a.s. a kde sídlí i Pardubická sportovní organizace ČSTV, o.s..

Pár slov k zápasu z perspektivy kapitána. Soupeř Vysoké Mýto B na nás nastoupil (na rozdíl od nás) ve své nejsilnější sestavě a byl mírným favoritem - jeho průměrné ELO bylo 2019 proti našemu 1985. Naše sestava byla složena z poloviny z nových hráčů, významných posil Jirky Hlavničky a Oldy Kastnera s mladými nadějnými hráči, Patrik Marcinko a Aleš Novotný, kteří měli přes léto stoupající výkonnost a podali celkem slušný výkon na Czech Open 2010 v turnaji B. Bohužel jsme zahájili skore prohrou Aleše a Ondry. Potom skončili remizou partie Jirky a Pavla a vyhrál jsem já a Josef. Beznadějnou koncovku vzdal Patrik a prohrávali jsme 3:4. Mladíci bohužel po prohrách z utkání utekli podle hesla, kdo uteče vyhraje a tak propásli příležitost se z proher poučit od zkušenějších hráčů. Naše nová hrací místnost je prostor s několika oddělenými místnostmi, kde lze nerušeně rozebírat skončené partie. Škoda této promarněné příležitosti, protože naučit se lze nejlépe na vlastních prohrách a tato pravda byla mnohokrát potvrzena. Nikdo není dokonalý a tento přístup mladších hráčů bylo moje největší zklamání na startu nové sezony. Věřím, že se z toho všichni poučíme. Další sestavy budou jistě ovlivněny zkušenostmi z předchozích zápasů. Oceňuji ochotu našich dvou nejsilnějších hráčů Jirky Hlavničky a Josefa Sýkory rozebrat s námi partie. Při zápasu po odehrání partie k tomu je alespoň "doma" dobrá příležitost. Náš prvořadý úkol je udržet se v soutěži a umožnit ambiciozním mladým hráčům zlepšovat výkonnost.

Hrála se poslední partie a na jejím výsledku záviselo, jestli prohrajeme nebo alespoň remizujeme zápas. Až do konce utkání zůstali fandit staří matadoři Josef Sýkora (rozhodčí utkání), Jirka, Pavel, a já jako kapitán na potápějící se lodi a hlavně naše poslední naděje, bojovník Olda Kastner. Ten hrál nádhernou bojovnou partii, bez kvality a se strhujícím závěrem, který jsme ve vedlejší místnosti všichni prožívali a odhadovali jeho šance na výhru. V 55. tahu černého viděl Josef Sýkora rychle vyhrávající tah 55...Nd4 místo Oldova zahraného svůdného, ale chybného tahu 55...f3, který dával soupeři šanci další hry, ale se stále lepší pozicí našeho hráče. V časové tísni a v tak složité pozici soupeř zahrál ještě větší chybu 56.Rc2?? a pak už to šlo ráz na ráz a Oldovi se podařilo efektně vyhrát téměř do matu a s totálním vyčerpání časového limitu. Stálo to za to zůstat až do konce. Zápas skončil 4 : 4, ale hlavním vítězem byl Olda, který se nejvíc nadřel. Na začátek soutěže to hodnotím jako faktický úspěch se zkušeným družstvem soupeře. Věřím, že bychom se měli při dalším zlepšení v KP 1 udržet.

Komentáře "mého přítele Rybky" všech našich partií jsou na jiném webu, který tam umožňuje publikační java script pro více partií. Pro ilustraci atmosféry zápasu zde uvedu partii Oldy s komentáři Rybky, kde jsem nastavil práh 0.4 pěšce na změnu skore v partii. Pokud k těmto komentářům máte někdo připomínky, napište to do komentářů k článku. Podle mých zkušeností mi Rybka spolehlivě odhalí vážnější chybu. Jestliže například říká, že bílý má převahu +2, tak je na 99% jisté, že má objektivně vyhranou pozici.

Dále uvádím partii Aleše, kde v závěru je komentováno několik poučných chyb a možnosti, jak se dalo dále hrát a bojovat v horší pozici a čekat na soupeřovu chybu. Chyby dělá každý a v šachu to platí dvojnásob.

Na vysvětlenou pro nováčky na internetu a v šachovém software, změna skore znamená změna hodnocení pozice v jednotkách pěšce, kde hodnota plus + znamená lepší pozici pro bílého a minus - je lepší pozice černého. Zpravidla +2 až +3 znamená rozhodující výhodu v pozici, kterou by počítač neprohrál ani s mistrem světa. Jak je vidět, tak nám "krajským hráčům" nestačí ani výhoda +4 zejména v časové tísni.


Utkání s Chotěboř - ŠK Vysoké Mýto C, které vyhrálo Vysoké Mýto 4.5 - 3.5 je s analyzovanými partiemi zde. Můžete se podívat jak hrají naši příští soupeři, se kterými hrajeme za 3 týdny..



Partie Konrád - Novotný: