středa 31. srpna 2011

Končí prázdniny a začíná sezóna 2011/2012

V úterý 30.8. se sešel výbor klubu a kapitáni družstev. V soutěžích budeme mít 7 družstev:  Extraliga, II. liga, KP I, KP II (dvě družstva) a KS (dvě družstva). Diskutovala se strategie sestavení soupisek družstev  od II. ligy  do krajské soutěže. Hráči budou se soupiskami předem seznámeni e-mailem.

Byla rozlosována II. liga D

V týdnu 22.8. - 28.8. 2011 se konal v Rychnově 
13. Mezinárodní rychnovský šachový festival seniorů
 v kategoriích nad 50 let (28 hráčů), nad 60 let (63 hráčů) a 70 let a starší (32 hráčů). Z našeho klubu Rapid jsem se zúčastnil jediný (E. Veselý), a byl nasazen jako 26. a skončil se 4 body ze 7 partií na 16. místě bez jediné remízy. Povedly se mi nejvíce 2 partie proti mnohem zkušenějším hráčům. Rating performanci jsem dosáhl 2027 a připsal si pár desítek bodů  ELO. Porážky od silnějších soupeřů byly poučné a tak jsem byl se svým výsledkem vcelku spokojen. Jediný vážnější problém byla rekordní vedra přes 30-34 st. C., ve kterých se nedalo ani dobře spát.
Akce byla dobře organizovaná pod patronátem Šachové školy Panda s ubytováním v domově mládeže střední školy. Rychnov je půvabné městečko s pěkným okolím,  mnoha restauracemi s různými pivy a dobrou kuchyní. Jako zpestření byla ve čtvrtek výborná přednáška o kompozičním šachu od zlínského problemisty  Stanislava Juříčka (hrál v kategorii S50). Ředitel turnajů Jiří Daniel je organizační génius, který vytvořil skutečně vynikající akci bez chybičky. K ruce měl ochotné a pracovité pomocníky, mimo jiné i nadějnou šachistku (na obrázku vpravo) Martinu Marečkovou, která vyhrála páteční otevřený bleskový turnaj.

Výsledky turnajů festivalu

Pár obrázků z Rychnovského festivalu a města Rychnova


Vlevo je vítěz kategorie S60 - Josef "Catenaccio" Novotný  se Šrámkem

Přezdívku Catenaccio získal Josef Novotný od svého stylu hry, kterou zahajoval pravidelně tahy 1. e3 2.d3, 2. Je2...   nebo 1. Bily cokoli e6 2... d6 3. .. Je7 4... Jd7 5.g6 6.Sg7 atd.....  Neprohrál jedinou partii se 3 remízami. Nejblíže porážce byl v partii se Šrámkem, ale nakonec ji po zápletkách v časové tísni vyhrál.
Catenaccio (katenačio) se začalo používat podle obranného stylu fotbalového týmu Itálie se zabezpečenou obranou zaměřenou na hlavní cíl: Nedostat gól. Na tomto stylu hry zahájení si vylámali zuby i renomovaní hráči.

Jako další ilustraci hry vítěze turnaje uvádím jeho partii z 3. kola. V partii stál dlouho objektivně hůř, téměř na prohru, ale protože se nejedná o korespondenční partii, je těžké v pozici zvolit správný plán obrany a využít poziční výhody.


Žádné komentáře:

Okomentovat