pátek 28. října 2011

Šachy jsou fascinující hra

Ale je to vůbec pouhá hra? 
Velmistr Kotov v knize Tajemství myšlení velmistra píše: "Před volbou tahu nejdříve navrhněte tahy kandidáty. " Potom se má provést propočet a postupně vyloučit nevhodné tahy vedoucí k nežádoucím výsledkům.

 V následující studii bílý na tahu má k dispozici 25 možných úvodních tahů. Pokud nenajdete pravé řešení, pochybuji, že po letmém zhodnocení situace navrhnete mezi prvními 5 tahy ten správný, který jediný vede k řešení studie. Úvodník je tak neuvěřitelný a na první pohled odporuje zdravému rozumu, že vám ho rovnou prozradím. Pokud předhodíte pozici k řešení šachovému motoru, tak vám ji nevyřeší a ohodnotí pozici jako beznadějnou pro bílého. Tady ale lidský rozum nad počítačem triumfuje. Nevím kdo tuto studii složil, ale rád bych se to dověděl - pokud to víte, napište to do komentáře. Díky.

Bílý na tahu remizuje
Řešení

Yet another chess problem database

http://en.wikipedia.org/wiki/Chess_problem

1 komentář:

  1. Autorem studie je litevský šachista (a skladatel) Karlis Betins (anglická verze jména je Karl Behting). Studie byla otištěna v periodiku Baltische Schachblätter v roce 1908.. Srdečně zdraví Tomáš Filipec, Praha 4, e-mail p.artner_zavináč_seznam.cz.

    OdpovědětVymazat