pondělí 4. března 2013

Štěstěna nás měla v neděli ráda

V důležitém utkání II. ligy D v boji o záchranu v soutěži ŠK Rapid Pardubice B - ŠK Ústí nad Orlicí došlo k totálnímu obratu vývoje utkání. O zvratu výsledku rozhodly partie na 2. a 7. šachovnici. Kritické pozice ilustrují smůlu našich soupeřů:

Poslední tah černého (Smutný) byla nenápadná chyba 28...Kh8? (správný tah měl být Kg8 ačkoli i potom měl bílý lepší pozici). Bílý mohl nyní získat velkou výhodu tahem 29.fxg5  ! fxg5 30.Vf1 +-.
Zahrál však 29. De2?? a po gxf4! 30.gxf4 Vxe4 měl zase černý rozhodující výhodu, kterou nakonec uplatnil.
Pekař - Smutný
V další kritické partii udělal hráč Ústí ještě větší chybu. Bílý (Kraus) připravil nenápadným tahem 28.Sg3-f2 léčku, do které černý spadl. Zahrál v pozici na diagramu 28...g4?? (měl zahrát Dg6)  a přišlo 29. Jg3 a dáma na h5 je v pasti. Karty se obrátily a náš hráč téměř prohranou partii vyhrál.

Kraus - Švub
Situace v tabulce II. ligy Rapidu nyní dává velmi reálnou šanci v posledním utkání s outsiderem soutěže Českou Třebovou. Pokud Šumperk v posledním 11.kole (24.3.) právě s Ústím vyhraje a Rapid v Třebové alespoň remizuje, tak se do pásma sestupu dostane Ústí,  které by však vítězstvím vyřešilo situaci svoji i Rapidu.


Doufejme, že k překvapení na konci tabulky v náš neprospěch už nedojde. A Ústí si snad včera už svou dávku smůly vybralo.

Reportáž z utkání na stránkách ŠK Ústí
____________________

V Krajském Přeboru II (západ) porazil Rapid D mladé družstvo Rapidu Teenagers  4.5 : 3.5. Za Rapid D vyhrál Hon, Bodlák a Mácha a za Teenagery vyhrál Novotný a Mikulenka. Ostatní remizovali. Tabulka před posledním kolem.


O sestupujícím ze soutěže je již rozhodnuto. V posledním kole hraje Rapid D s vedoucí Bohemií a Rapid Teenagers v Hlinsku  Rapid E hraje doma s beznadějně poslední Chocní.

Žádné komentáře:

Okomentovat