čtvrtek 19. září 2013

Novoborská corrida

Pro ty, co nesledují pravidelně Novoborský šachový server a náhodou zabloudili na náš web/blog připomínám, že dnes začíná zajímavý zápas "pardubáka" Viktora Lázničky s exmistrem světa Topalovem na 6 partií. Živý přenos s komentáři je ZDE a  začíná se v 16 hodin.

-----

Neměl jsem ambice jakkoli komentovat průběh zápasu. Během partie na živo diskutují velmistři o pozicích a odhadují budoucí průběh boje. Je zajímavé sledovat jejich úvahy a občas je konfrontovat s "pravdou" šachového motoru. Určitě se komentované partie objeví na NSS, ale nedá mi to a uvedu jednu pozici, která vznikla po 30. tahu Sd4 ve velké časové tísni Viktora. V předchozím průběhu partie Topalov obětoval pěšce a útočil na krále. Viktor se velmi vynálezavě v komplikovaných pozicích bránil a dělal objektivně nejlepší a často jediné správné tahy. Když ale v pozici na diagramu mohl jediným celkem nekomplikovaným tahem partii spolehlivě zremizovat, dopouští se z nedostatku času (půl minuty na tah) jediné, ale osudné chyby, a partie je ztracena. Takhle kruté jsou šachy.

Po tahu 30.Sd4....  remizoval vtipný tah Sd5. Tento trik není tak očividný a v rychlosti člověka napadne instinktivní ústup ohrožené figury. Viktor zahrál bleskově Jxa2, ale tak odevzdal figuru a po několika tazích vzdal.
Přes tuto chybičku na mě Viktorova obranná hra udělala velký dojem a nenechala nikoho na pochybách, že je to světový hráč. Snad se z jeho časových tísní nestane zvyk. Můžeme se těšit na další pěkné partie.

Žádné komentáře:

Okomentovat