čtvrtek 26. září 2013

Toreador zvítězil

Když už Novoborští použili pro zápasy dvou hráčů název Corrida, tak mě nenapadlo jiné přirovnání vítěze hlavního zápasu Topalova. Výsledek zápasu 4:2 se zdá být dost jednoznačný, ale průběh partií a zhodnocení zápasu od Viktora Lázničky na mě působí optimisticky. Bylo zřejmé, že Topalov byl a je extratřída. Hraje poměrně rychle, rychle a přesně hodnotí pozice (porovnávám jeho hodnocení s "názory" nejlepšího šachového motoru). Například tah Viktora z poslední partie 16. Vd3? by Topalov určitě nikdy nezahrál. Pro Viktora byl zápas určitě velkým přínosem a předpovídám mu skvělou budoucnost. Věřím také, že se Topalov také brzy vrátí do absolutní světové špičky, stejně jako opět zazářil Kramnik, kterému moc nechybělo aby nevyhrál letos turnaj kandidátů mistra světa před Carlsenem.

Viktor svůj zápas Corridy zhodnotil slovy:  "Musí se hrát stále naplno. Topalov má určitě mnohem lepší znalost zahájení než já, ale na Corridě myslím nebyl v optimální formě. Musím se rychleji rozhodovat, zápas rozhodly především mé chyby v časových tísních." 

Myslím si, že lepší znalost zahájení s těmi časovými tísněmi trochu souvisí. Ale když se podíváte na partie hráčů 2750+, (viz server Chessbomb) tak se jejich zahájení často s doporučovanými variantami teoretiků příliš nekryjí. Jde především o boj nových idejí, moment překvapení, udržování napětí v hratelných pozicích, odhalení chyb soupeře a lepší pochopení podstaty pozice. Ukazuje se, jak daleko byl od pravdy legendární Capablanca svým tvrzením o remízové smrti šachu. Stále více se prosazuje sportovní stránka šachu a nevyčerpatelné bohatství myšlenek. Silnější hráč postaví soupeři několikrát za partii poziční hádanku a ten pak ztratí na řešení hodně času a nakonec chybuje. Vítězí ten, kdo myslí hlouběji, rychleji a vytrvaleji. Znalost zahájení neslouží již k výhře partie, ale pouze k tomu, aby se hráč vyhnul známým chybám a převedl partii do stádia vyrovnaného boje v komplikovaných pozicích.
"Myslete lépe, hrajte rychleji a dívejte se na šachová videa." jak na konci každé lekce říká velmistr Dlugy ve video kurzech bleskového šachu.
Ať je to tak nebo jinak, hlavně hrajte šachy a dobře se u toho bavte .... říkám já. Radujte se z vítězství a berte si poučení z proher.

Žádné komentáře:

Okomentovat