neděle 15. října 2017

Zpravodaj 2017/18 1.

Vítám Vás všechny u prvního zpravodaje nové sezóny.

V něděli 15.10. 2017 proběhlo úvodní kolo Krajského Poháru. Krátke ohlednutí za prvním kolem Vám přiblíží kapitan mužstva Radek Svítil.

Rapid Pardubice B vs. Bohemia Pardubice B
--
 Za krásného podzimního dopoledne jsme nastoupili k prvnímu zápasu s Bohemii. Do poslední chvíle jsme nevěděli, zda budeme kompletní, ale nakonec všichni projevili zodpovědné chování a v partiích také bojovnost. 
      Tímto bych chtěl poděkovat panu Seidlovi, že dal přednost šachům před sklizní a Mackovi, že dal přednost šachům před orientačním během. Jako odměnu jsme získali nerozhodný výsledek s Bohemii, což na první rozjedové kolo je více než slušné.
     Na 1. šachovnici projevil Adam bojovnost s Horáčkem. Nicméne se dostal nešťastně pod matový útok. Zdeněk Seidl a Jakub Joukl měli zkušené soupeře, ale bojovali zuřivě. Ondra Macek, Martin Joukl  a kapitán Radek Svítil byli tak trochu bojácní - hráli stabilní, remízové šachy. Kapitán se naštěstí v koncovce zaměřil na soupeřovi slabiny a vyhrál. Jaroslav Macek a Honza Fiala předvedli pravou romantiku v šachu, kdy se svými figurami nelítostně pustili do soupeře a vyhráli.
   Nedělní dopoledne jsme si všichni šachově užili a doufám, že se k nám příště připojí i další hráči.

                                                                                        Radek Svítil,kapitán.
--


A teď několik zajímavých pozic ze zápasu hraném v tomto kole:

---

KPII - 15. 10. 2017

ZUGZWANG NENÍ SPROSTÉ SLOVO

=česky nevýhoda tahu
označuje pozici, která je pro hráče nevýhodná, neboť musí táhnout a tím buď přijde o materiál, nebo soupeř získá výhodu.

Najděte vyhrávající pokračování za černého.
Diagram 1 ČNT           
Kotlant T.-Svítil R.

TAKTIKA - ZÁKLADNÍ ÚDERY
Jednoduché taktické hrozby je potřeba neustále zdokonalovat - zde si procvičte váš postřeh. Na každý diagram máte 30 sekund.

Diagram č. 2 BNT Diagram č.3 ČNT
Macek J.-Horáčková I. Šindler V. - Fiala J.

Řešení:
Diagram 1
V partii přišlo: 1....Kg4! a nyní nemá bílý co hrát. 2. a4 bxa4 3.Jxa4 Jc4 4. Kd3 Kxf4 a nyní bílý zkusil protihru 5.g6?! fxg6 6. Jc5, avšak černý chladnokrevně zahrál 6...Jxe5+ 7.dxe5 Kxe5 načež uplatnil výhodu spojených pěšců proti jezdci.
Diagram č. 2: 1.Sa5+!    
Diagram č. 3: 1.....Jxe3+!
-------

Tolik Radkovo ohlednutí za úvodním kolem.

Mějte se a příšťe na přečtenou.



Žádné komentáře:

Okomentovat