pondělí 30. října 2017

Zpravodaj 2017/18 3.

Vážení přátelé,
 vítám Vás u dalšího zpravodaje z uplynulého kola. Navzdory počasí, které si tentokrát s námi slušně pohrávalo, proběhly všechny zapasy jak měly a dění ze šachovnic se Vám opět pokusí přiblížit kapitáni našich mužstev.

Toto kolo bylo vyjímečné tím že nás potkal brato(nebo sestro)vražedný souboj našich týmu v Krajské soutěži.

Jako první Vám situaci přiblíží kapitán týmu poražených R.Svítil:

Zpráva z fronty :-) :


Krajská soutěž 29.10. 2017

V neděli jsme se s naší mládeží zúčastnili prvního turnaje krajské soutěže proti mužstvu inženýra Kalhouse, kapitána konkurenčního týmu Rapid Pardubice E. Vedle hrálo zápas třetí družstvo Rapid Pardubice D pod vedením pana Kůrky. 
Za naše mužstvo bojovala hrdinně tři děvčata - Biyu a Yana Hong a Eliška Vančurová a prokázala větší bojovnost a znalosti zahájení než mnozí dospělí hráči.
 Kvůli vichřici nenastoupil jeden hoch k turnaji. Rád bych proto poděkoval Pavlovi Stehlíkovi za vzorné nastoupení a kvalitně sehranou partii. Soupeř Martin Joukl měl srdce v kalhotách a nakonec přijal nabídku remízy. 
ZÁSADY ZAHÁJENÍ ANEB NAŠE DĚTI TO PŘEDVÁDÍ LÉPE NEŽ "ZKUŠENÍ" DOSPĚLÍ!
Dokážete všechny zásady správně vyjmenovat? Zkuste si to. Máte na to 1 minutu.

Řešení:  Cituje Biyu a Yana Hong:
1. Tahej co nejméně pěšci a obsaď centrum!
2. Každá lehká figura táhne pouze 1x a směrem do centra!
3. Co nejdříve si udělej rošádu!
4. Vývin je dokončený, když se jedna věž dívá na druhou věž! 

Ukázka
Kolomý R.- Hong Y.
1. e4 e5 2. Jf3 Jf6 3. Jc3 Jc6  4. Sc4 Sc5  5. 0-0 d6   6. Ja4  0-0  5. Jxc5 dxc5  6. d3 Sg4  a černá měla více vyvinutých figur než soupeř.





DĚKUJEME Radkovi za komentář k zápasu,
no a teď kapitán vítězného týmu M.Kalhous:



Dobrý den


Dnes proběhl nečekaně krátký zápas s RAPIDem .Přestože jsme s p.Kolomým k partiím nastoupili těsně  před desátou hodinou náš tým těsně po 11.00 zvítězil 1:4 .Poslední vyhrál p.Kolomý . Těsně před tím nabídl p.Stehlík remízu  Martinu Jouklovi s tím že není už co řešit a že zápas už máme vyhraný. P.Vinš vyhrál velmi rychlé na páté šachovnici. Průběh bojů na první šachovnici dle mého odhadu odpovídal tomu že spolu hráli dva dobří známí (velmi rychlá remíza) . 
Největším překvapením dne pro mne  byla zpráva od kapitána Janouška že vedou nad Rapidem který měl podle představ mgr.Josefa Sýkory vyhrát KSZ 0:3

Tak tolik postřehy obou kapitánů z nedělního zápasu mezi týmy RAPIDU..

Mějte se

1 komentář:

  1. Děkuji za moc hezký článek... Já jsem si nedávno také pořídila s manželem šachy a hrajeme to skoro pořád... Vůbec nevím, proč mne to už nenapadlo dřívě začít hrát šachy, ona je to opravdu sranda, když člověk ví jak na to... Dokonce jsme si už i pořídili takové ty šachy cestovní magnetické na cesty, když jedeme na výlet vlakem :-)

    OdpovědětVymazat