čtvrtek 18. ledna 2018

Neděle - 2.Liga-D - 6.kolo - 17.01.2018


Sezóna 2017-2018 2.ČL-D

V 6.kole jsme 17.01.2018 hráli opět doma.
Po skvělé výhře nad silnou Chotěboří jsme se vyhřívali na fantastickém 2.místě s 12 body!
To tedy nikdo nečekal…………..
Zdálo by se tedy, že k zápasu s nevyzpytatelným týmem

Caissa Pivovar DALEŠICE,

který se sice krčil na předposledním místě se 4 body, ale potenciál týmu je velký.
Vím co pro úspěch v zápase udělali, protože mám v tomto týmu dva dobré kamarády.
K zápasu nastoupili s respektem a naznačovali i náznaky na plichtu…….. Navíc měli zájem hrát a trvali na přesném zahájení zápasu, což dokazovali i tím, že už pět minut před začátkem zápasu seděli všichni u šachovnic nažhavení ke hře…….!!

A my?
Neměli jsme dva klíčové hráče. Edu Prandstettera a Thomase Henniga. Bylo to citelné oslabení, protože prostě jiného hráče pro 1.šachovnici nemáme………
Navíc přístup našeho týmu k zápasu byl naprosto šokující. Všichni vědí, že je potřeba připravit hrací místnost a materiál na zápas. Tedy šachovnice, figury, partiáře,  zápisy o utkání a provést kontrolu hodin………………
A výsledek?
V přijatelnou dobu před zápasem dorazil jen Honza Smutný, který se na všem vydatně podílel…………………
Jako rozhodčí jsem zažil smutnou skutečnost v tom, že při představování hráčů při zahájení zápasu seděli u šachovnic, kromě zmíněných hostů z domácích hráčů. jen Honza Smutný a Tomáš Veselý. 
Kde zůstali ostatní? 
Jirka Hlavnička jako kapitán přišel v 9.57 a ostatní až po zahájení zápasu. 
Navíc jsem si po výtce vyslechl nevhodné poznámky, z nichž některé byly dost nestravitelné…….
Smutné…………… 

A jak se vyvíjel zápas?
Cbjektivně je nutno přiznat, že se nám zápas vůbec nevydařil……….………………!
Převahu jsme měli jen ve věku. Hosté byli kompaktnějším týmem a věděli o co hrají.
Začátek zápasu byl smírný.
10.15
Jiří Hlavnička
Oba hráči se nestačili vyvinout a spokojili se s remízou…………….
Josef Sýkora
Soupeř hrál na remízu a černý zase nejlepší tahy v pozici. Výsledkem bylo sice rychlé vyrovnání, ale se silně redukovaným materiálem se nedalo hrát smysluplně na výhru ani za jednoho. Proto remíza………….
Stav byl tedy 1-1, díky problémům v zahájení na některých šachovnicích jsem už nyní předvídal, že prohrajeme……………..
A jak to bylo dál?

13.31
Pavel Holásek
Další pohroma dne. Díky zpoždění vlaku přišel k zápasu o 50 minut později a tady jsme asi selhali s Jirkou oba. Neznám jak to chodí v tomto případě. Nevím jestli se má začít s 50 minutami na hodinách a nebo začít s rovnými podmínkami. Ani náš hráč to nevěděl a to je špatné……Tak tedy viníci: Hlavnička (kapitán týmu), Sýkora (zástupce kapitána a rozhodčí a Holásek (hráč)………….Hrůza!!
Pavel hrál tedy s hrozným časovým zatížením, a proto není divu, že v ostré variantě udělal chybu 8.—Jbd7? Po té stál špatně. Na záchranu 16.—c4! mu asi k propočtu chyběl čas.  Po 16.—Sb7? to bylo hodně špatné a po 19.—Jg6?? beznadějné…………
Nezaviněný nekoncentrovaný přístup k partii, chyba v zahájení a brzká hrubá chyba. Vše zavinilo hlavně zpoždění vlaku.
Prostě to někdy nevyjde……….
1-2
Asi v 13.32
Jan Smutný
V jeho partii se v zahájení dopustili drobných chyb a hrála se zajímavá partie. Honza měl místo 20.cxd5 zahrát 20.Vad1 s výhodou. Tento tah zahrál bohužel až jako 24.Vad1?? a znamenalo to okamžitou prohru……….
To se může přihodit každému………….
Nicméně stav byl 1-3 a vypadalo to nedobře……………
Ale………………
13.36
Tomáš Veselý
V této partii se děli věci! A sledovat ji bylo jen pro otrlé. Pro mě byl šokující už fakt, že Tomáš hrál precizně zahájení a dokonce zahrál lepší 16.Sh6! než teoretické 16.hxg6. Škoda, že nezahrál následně 17.Sxg7 Kxg7 18.hxg6 s lehkou výhrou. Místo toho dal 17.Ka1?? a byl ihned prohraný……Tomá však nevdal jako snad každý a patlal se v prohrané pozici dál A vyplatilo se! Po 25.Vhd1 soupeř mohl pokračovat v mučení tahem 25.—Dd2 nebo i 25.—Df4. Místo toho dal 25.—Db6 a pozice byla náhle remíza po 26.Vh1! Náš hráč usoudil, že si ji nezaslouží a daroval znovu soupeřovi výhru tahem 26.Vxe5. Nezkušený soupeř po drzém 27.Vxe7 zpanikařil a místo prosté výhry 27.—Vd8! dal 27.—Vc7?? a Tomáš se dostal z nejhoršího. Bohužel dal ambiciózní 30.Df4? a zase to bylo hodně špatné. Soupeř na tom však byl špatně psychicky. Místo snadé výhry o ni musel bojovat a navíc  s nestejným materiálem bez dámy. Po chybě 31.—Kf7 se dostal do nevýhody, kterou mohl stupňovat Tomáš tahem 32.Vd1,. A pak se děly věci…..32.Vh1?? (Vd1!)Vh8?? (Vb6!)33.De5 (lépe f4)Vcc8? (Vd8) 34.g5?? (f4!!) a pozice byla vyrovnaná i po možném35.—h5. Černý však věnoval bílému výhru tahem 35.—c3??po jednoduchém 36.bxc3. Gentleman bílý odmítl tahem 36.b3?? a černý nadále prohru nabízel po 37.Vde8?? Tomáš 38.Vd4!! neviděl a po 39.Vf4?? stál po jednoduchém 39.—Sf5 na prohru!! Černý však vyhrát ani remizovat nechtěl. Lehl si na koleje a zavolal, aby už vlak jel, protože ho to tlačí tahem 39.—Jxf4?? To už Tomáš nevydržel a soupeře dorazil. Pochopitelně, že při svém stáří chápu, že lidský faktor je pro činnost jakéhokoliv druhu rozhodující, ale toto je moc. Tak bláznivou partii nepamatuji!
Nicméně Tomášovi je možné jeho zavilou touhu po výhře závidět a připomenout heslo, že štěstí přeje připraveným.
Důležité upozornění!!!!!!!!
Autor si svou partii podrobně okomentoval, což vybízí i ostatní ke stejným skutkům, ale umožňuje si i partii plnou hrubých chyb vychutnat!!

Stav byl 2-3, ale to byla labutí píseň………………………
Asi 13.37
Radim Vávra 
V zahájení zvolil bílými nenáročnou variantu sicilské bez ambicí hrát na výhru. Postupně se dostal do trochu horší pozice už po 10 tazích. Po 13.De2 stál už hodně špatně a vyřešil to hrubou chybou 14.Jd5?? Ztratil pěšce a nedostal žádnou šanci to napravit. 
Vybral si den blbec. To se stane……………
Stav byl 2-4!
Asi 13.56
Jiří Malivánek 
Jirka sehrál zahájení jen s drobnými chybami, ale velmi pasivně. Jeho pěšec e7 nebojoval o střed a byl zásadní příčinou problémů. Soupeř nehrál také nic moc a nepřesnosti oplácel. Po možném 21.—Sd7 nebo ještě lépe Sc8 s dalším e5 byla pozice hratelná. Dokonce i po možném 28.—Vxd1 s Vd8 se to dalo dobře hrát. Prohrál si to až po 36.—Dd8?? Bílý mohl jednoduše vyhrát po Sxe6 Sxe6 e5! f5 Jg5! Naštěstí to neviděl. Jirka se mohl zachránit tahem 39.—Jb6. Po 39.—Kg7?? Mohl bílý vyhrát postupem hxg6 hxg6 Sxg6 Sxg6 e5. Po 40.h6+?? se zase mohlo hrát po 40.—Kg8. Jirka dal 40.—Kf8??a teď už soupeř zmíněný postup viděl a nedal našemu hráči šanci. Tři hrubé chyby už byly v partii moc………………..
Stav byl 2-5…………..!
Zápas jsme prohráli!

Poslední partie se už dohrávala bez zájmu přihlížejících a skončila………………….
přibližně ve 14.30
Aleš Novotný
Aleš končí úspěšně magisterské studium na vysoké škole a přesto si našel čas na pomoc družstvu. Patří mu za to poděkovaní. V partii černými vyšel ze zahájení lépe a po možném 10.—Jb6 mohl začít přemýšlet o výhře. I nadále si udržoval lehkou výhodu a hlavně iniciativu. Po 16.—Sc7?  to měl vyhrané. Stačilo 17.—Dxe4! Bohužel výhru zahodil tahem 17.—Sxe4? Po 27.Vdc1?? mohl zakončit partii tahem 27.—d4 a po 28.Vc4 e5………Vyhrávalo i 29.—d4! Aleš hrál dobře a za vydatné pomoci soupeře stál po 35.—Vxf3 na výhru. Mohl 37.—Vd3 a nebylo co řešit. Koncovka byla obtížná, ale přesto mohl vidět jednoduché 47.—Vg1! s výhrou. Vyhrát mohl i pom52.—Vh1 nebo i 52.—Sc2. Krásně též po 53.—Kg6!! Pak už to nešlo. Jsem přesvědčený, že by Aleš normálně vyhrál, ale chybí mu díky studiu herrní praxe. Škoda…………….

Zápas jsme tedy prohráli drtivě  5,5-2,5 a v tabulce jsme klesli na 4.místo.
Ukázalo se, že máme vyrovnané družstvo, ale chybí nám lídr, který by vzbuzoval respekt soupeře.  Vždy když chyběl Eda Prandstetter, tak jsme prohráli.
Tentokrát to bylo hodně špatné, protože jsme prohráli na prvních čtyřech šachovnicích drtivě 0-4!!
Tragické scóre…………..




Zápas, který mě rozladil…..


Záchrana je však stále téměř jistá…!


16.01.2018
Mgr.Josef Sýkora

Zástupce kapitána Eurobit




Partie zápasu 6. kola II.ligy D 2017/2018: Pivovar Dalešice - Eurobit






Žádné komentáře:

Okomentovat