neděle 15. prosince 2019

Krajský přebor II. – 15. 12. 2019


           Poslední šachová neděle tohoto roku nebo chcete-li poslední kolo před vánoční pauzou. Náš „B“ tým dnes bojoval s družstvem šachového oddílu Hlinsko B, který zavítal k nám do naší překrásné hrací místnosti. I dnes jsem se dozvěděl nové vzpomínky hostujících hráčů na naší klubovnu. Malé stoly a židle jsou již takovým evergreenem, avšak dnešní soupeři si vzpomněli dokonce na mrtvé mouchy v našem osvětlení, což se již pochopitelně také změnilo. V deštivém dopoledni naše vysmýčené zářivky ale nebyly potřeba, tudíž stíny rozkládajících se dvoukřídlých členovců by stejně množství světla dopadajícího na šachovnice neovlivnily.
Zatímco náš tým nastoupil v téměř základní sestavě, tým Hlinska měl spoustu ztrát, což by mohlo napovědět konečný výsledek. Začátek se nám příliš nepovedl. Honza Nešpůrek prohrál asi po hodině a půl naši jedinou prohranou partii. Zahájení bylo divoké a výhoda se překlápěla střídavě na jednu i druhou stranu. Vítězem se však stal jeho soupeř. Tuto porážku jsem v zápětí napravil já, když jsem porazil jednu z hlavních guru hlinecké mládeže Janu Indrovou. Již ve svých mladých letech, kdy jsem jezdil do Hlinska na krajské přebory do 14 let, jsem z této dámy míval respekt, který si logicky jako „dozorce“ na soutěžích mládeže musela zjednat. Ale léta plynou a po nějakých šesti letech jsme se střetli jako rovnocenní soupeři za šachovým stolem. Ze zahájení jsem vyšel o něco lépe, načež jsme okolo 15. tahu oba směřovali do pozice, která se nám oběma zdála vyhraná. Od 19. tahu jsem si partii užíval, protože jak by řekl jeden velký hráč z našeho klubu „Lepší než dvojice střelců je pouze trojice střelců“. Dvojice střelců v kombinaci s útokem po „g“ sloupci, to je prostě paráda. Po ztrátě kvality a následném převedení výhody z kvality na figuru a několik pěšců více byla nucena soupeřka partii vzdát. Po mně se to již vezlo na vítězné vlně. Jako další dohrál Jakub Joukl, který vyhrál na osmé šachovnici další z napínavých taktických bitev a hned po něm kapitán Radek Svítil. Ten měl sice remízovou koncovku, ale po hrubé chybě soupeře partii vyhrál. Za stavu 3:1 dal partii za remízu Zdeněk Seidl a také Ondra Macek, který výjimečně nehájil osmou šachovnici v druhé lize, ale musel splnit i svou hráčskou povinnost u nás, v pralesní KP II.. Hráč jeho kvalit sice mohl jezdcovou koncovku vyhrát, ale nakonec se spokojil s jistotní remízou na 4:2. Herní den zakončili výhrami Thomas Hennig a Ondra Kraus na nejvyšších šachovnicích a určili tak konečný stav 6:2.
            Jsme těsně před polovinou krajských i republikových přeborů, a tak bych v tomto předvánočním čase rád poděkoval všem hráčům našich družstev za odvedenou práci v ligových zápasech, v mnoha případech na jedničku vykonanou. Ideálním příkladem bude náš nejlepší hráč v KP II., kterým i přes dnešní remízu zůstává Jan Janko. Kapitán Kalhous by se o tuto oporu družstva mohl začít bát, protože jestli bude pan Janko pokračovat ve své výborné hře i v dalším roce, pak by se o jeho výkony mohl zajímat zahraniční tisk a brzy by mohl být vytáhnut mezi světovou šachovou smetánku. Já osobně jej vidím minimálně na extraligové úrovni! Závěrem mi nezbývá nic než popřát všem z vás krásné Vánoce a v následujícím roce 2020 mnoho nejen šachových úspěchů.
Jan Fiala

Výsledky:
Rapid Pardubice B – ŠO Hlinsko B

Hennig Thomas – Janda Lubomír 1:0
Kraus Ondřej – Štěrba Bohumír 1:0
Seidl Zdeněk – Stránský Luboš ½: ½
Macek Ondřej – Londin Milan ½: ½
Nešpůrek Jan – Vojanec Hynek 0:1
Svítil Radek – Vacek Josef 1:0
Fiala Jan – Indrová Jana 1:0
Joukl Jakub – Indra Antonín 1:0

Konečný výsledek – 6:2

Žádné komentáře:

Okomentovat