neděle 26. ledna 2020

Krajský přebor II. – 26. 01. 2020



Dnes se odehrálo sedmé kolo krajského přeboru druhé třídy, v němž jsme z pozice leadera tabulky hostili tým Polabiny E. Aby byla sdělená informace úplná, nutno dodat, že "první" jsme díky tomu, že máme odehraný o jeden zápas více než týmy, které mají aktuálně stejně bodů jako my. Koho to ale zajímá, jsme prostě první, ne? Kapitánem polabinského družstva je nejstarší z velmi početného pardubického klanu Kvapilů, jehož vnukové mají nesporně silné šachové vlohy. Vždyť Paul Kvapil zatím exceluje za naše družstvo v krajské soutěži a nejmenší Stanley Kvapil ho brzy jistě bude následovat. Nicméně kolo začalo bez větších problémů a do patnácti minut od zahájení byli všichni hráči na svých místech.
Jako první dohrál asi po hodině Honza Nešpůrek. Měl proti sobě nebezpečného hráče Jaromíra Šindlera, který v loňské sezóně kosil jednoho našeho hráče za druhým a s jeho výkony si tehdy dělal těžkou hlavu i velký pan učitel Sýkora. Honzovi se však proti tomuto hráči dařilo. Ptáte se jak moc? Řekněme tak napůl. Během další hodiny jsme přičetli k našemu skóre krásné 3 body, jelikož těsně za sebou vyhráli Kuba Joukl, Tomáš Mikulenka a Ondra Kraus. Jakub v minulé partii odehrál šest tahů a uzavřel remízu. Poté, co jsem dnes viděl, může být podle mě Filípek Štekl rád, že s ním tu remízu uzavřel. Dnes náš pan skororozhodčí vyhrál již v 10. tahu. Stejně jako minulý týden i dnes si můžete jeho partii přehrát: 1. d4 – e6, 2. c4 – Jf6, 3. Jf3 – d6, 4. Jc3 – Se7, 5. e4 – Jc6, 6. Se2 – d5, 7. e5 – Je4, 8. 0-0 – Sb4, 9. Dc2 – Jg5, 10. Sxg5 a černý vzdal. Je vidět, že se Kuba skutečně dobře vyspal! Tomáš Mikulenka měl na šachovnici jeho klasickou divočinu, ve které ukázal taktický talent a schopnost zorientovat se v pro někoho nepřehledné pozici. Ondra Kraus rozehrál partii vcelku zodpovědně a po několika hodinách získal figuru, po čemž jeho soupeř partii vzdal.
Stav byl tedy 3,5:0,5 a soupeři na zadních šachovnicích začali propadat pesimismu. Přišla tak nabídka remízy na páté šachovnici a Radek Svítil velmi rád remízu přijal a zařídil tak minimálně remízu pro naše družstvo. O pár minut později byla nabídnuta remíza i mně na šesté šachovnici. Pozici jsem měl, nebál bych se říct, vyhranou – koncovka střelce proti jezdci (s neblokovanými pěšci na obou křídlech) navíc s výhodou pěšce více. Když jsem však viděl, že moje idoly jako je Honza Nešpůrek, Radek Svítil nebo dokonce i velký Josef Sýkora dali partii za remízu, zachoval jsem se podle přísloví: „Pěšce více maje, remízu lépe daje a na oběd utíkej“ a pojistil jsem raději týmu výhru. 4,5:1,5 a mne čekalo výborné kuře s těstovinami, které mi jistě záviděl i kapitán Svítil, který musel počkat až dohraje první a třetí šachovnice. Když jsem zahlédl výsledek, byl jsem rád, že jsem remízu přijal, protože na třetí šachovnici prohrál předseda Seidl, který by za mojí eventuelní prohry velmi zdramatizoval další průběh zápasu. Na první šachovnici nakonec ale padla remízka, a tak se nám výsledek zakulatil na konečných 5:3, což je shodou okolností stejný výsledek jako proti týmu Polabiny F ze 17. 11. 2019. Držíme si tak nadále první pozici a za dva týdny nastoupíme (vlivem jarních prázdnin) v oslabené sestavě proti záludnému Heřmaňáku. Pozor na ně!

Jan Fiala

Výsledky:
Rapid Pardubice B – Polabiny E

Hennig Thomas – Černý Jan ½: ½
Kraus Ondřej – Bělohlav Jan 1:0
Seidl Zdeněk – Škroch Martin 0:1
Nešpůrek Jan – Šindler Jaromír ½: ½
Svítil Radek – Vorel Bohuslav ½: ½
Fiala Jan – Kvapil Pavel ½: ½
Joukl Jakub – Krejčí Jan 1:0
Mikulenka Tomáš – Stehlík Pavel 1:0

Konečný výsledek 5:3

Žádné komentáře:

Okomentovat