neděle 14. června 2020

Live: Reportáž z očekávaného derby KS - Rapid x Rapid a Rapid x Rapid

Vážení šachoví přátelé, jelikož jsme moderní klub, což dokazuje například naše hrací místnost, rozhodl jsem se já, Jan Fiala, jako jeden z administrátorů blogu vyzkoušet nový způsob informování veřejnosti o výsledcích našich zápasů. Ačkoli nemám vůbec víru v to, že by někdo právě nyní v tuto chvíli nedočkavě mačkal klávesu F5 na své klávesnici a klepal se nad představou, že se právě odehrává nejočekávanější zápas sezóny a on nemá aktuální informace, cítím jako povinnost tento úžasný den zdokumentovat takříkajíc "online".

Jak jistě víte, tak dnes se v naší hrací místnosti v Pernerově ulici konají dvě velká utkání. Rapid Pardubice F, vedený mnou, hostí Rapid Pardubice E pod vedením kapitána Míry Kalhouse. O pár metrů vedle hostí zase Rapid Pardubice D, vedený panem učitelem Svítilem, Rapid Pardubice G, který má pod palcem pan trenér Hon. A upřímně, lituji každého, kdo se na tento zápas nemohl dostavit, protože hláška střídá hlášku a osobnost střídá osobnost. Zkrátka nezapomenutelný zážitek!

Slíbil jsem, že však článek uvedu i se záznamem předposledního kola KS. Kvůli pandemii koronaviru se všechny zápasy KS odložili z počátku dubna na 13. a 14. června. Včera se tak můj tým vydal do dalekých Miřetic, aby zde vybojoval třetí pozici v tabulce. Stručně řečeno, povedlo se! Po dvou remízách (Joukl Jakub a Kvapil Paul) a třech výhrách (Nešpůrek Jan, Seidl Zdeněk a Kafka Ondřej) platil konečný stav 1:4 a pan předseda Seidl řídil cestou zpět určitě s velkou radostí, protože mohl říct, že úkol splnil!

Nyní ale již k naší online reportáži...

8:50 - mnoho hráčů je již na svých pozicích. Chybí nám tu sice bratři Jouklové nebo pan učitel Macek, to nám ale nebrání v tom, abychom si naplno užívali projev inženýra Kalhouse, který nám vysvětluje, jak se z Pernerovy ulice dostat na poštu na Třídě míru. Nutno podotknout, že pan Kalhous je téměř svátečně oblečen, což mu dodává na vážnosti.

8:53 - dorazil již i Venda Seidl s maminkou, která si přinesla přiměřeně tlustou knihu, kterou si myslela, že za zápas celou přečte. Když však viděla trenéra některých z nás Jiřího Hona, prohlásila: ,,Tak a je po čtení!" Zřejmě si uvědomila, že přes veškerá moudra vypuštěných z těchto úst nebude na čtení dostatečná koncentrace.

8:55 - pan Hon hrdě prohlašuje, že dnes nepřijel autem, takže nemusí zůstat zcela střízlivý. Dále musím poznamenat, že kvůli nařízení z šachového svazu musí mít samozřejmě naši hráči roušky. Dokud hráč hraje partii, je jedno v jaké vzdálenosti od jiného hráče se nachází, protože pro něj platí pravidla pro sportovce. Jakmile ale hráč dohraje, tak má povinnost jako divák držet se od ostatních hráčů nejblíže 2 metry. Jeník Výtiska si sice roušku na chvíli sundal, ale opět jakmile viděl, že se blíží pan Hon, tak si raději roušku nandal. Můžeme se pouze dohadovat, z jakého důvodu si roušku nasadil, jedno ale z vlastní zkušenosti, která není založena na zkušenostech z klubu, musím dodat. Výpary alkoholu rouška nezastaví...

9:00 - pomalu se nám to schází a počet chybějících hráčů se pomalu limitně blíží nule. Bratři Jouklové, kteří pohyby vln osudu skončili zase u jedné šachovnice právě přemýšlí, jak ukončit jejich partii. Okolní hráči, kteří vidí toto složení první šachovnice, následované druhou šachovnicí, kde hraju já a inženýr Kalhous, mají poměrně jasno. Nyní musím svůj telefon vypnout, ale cítím, že to nebude na dlouho.

9:05 - začíná poslední kolo krajské soutěže v obou místnostech...

9:11 - na první šachovnici byla uzavřena remíza. Martin Joukl po asi 6. tahu nabídl nerozhodný výsledek a Jakub Joukl v časové tísni nabídku přijal (čas 1:30 - 1:27).

9:16 - na druhé šachovnici byla také uzavřena remíza. Rozehraný Caro-Kann je partie na dlouhé zimní večery, a jelikož nám začíná léto, nechtěl jsem to riskovat. Navíc se mi vybavila hesla našich velikánů: ,,Za družstva můžeš vyhrát, ale nesmíš prohrát" - Josef Sýkora, ,,Kolegy z klubu nechci porážet, a tak ti nabízím remízu." - Jiří Hon. Ačkoli mi remízu nabídl soupeř, prý kvůli výsledku na první šachovnici, tak jsem jí nakonec přijal. Také mě dnes tlačila časovka - konečný čas 1:30 - 1:25. A také přecejen musím zodpovědně zapsat každou hlášku, a že jich je!

9:20 - inženýr Kalhous podepisuje zápis a odchází. Zřejmě někam za holkama nebo za Ondrou Mackem, který někde běhá mezi stromy.

9:35 - Paul Kvapil překvapil svého soupeře a získává první celý bod dnešního dne. Doufejme, že ne poslední! - Stav 2:1

9:45 - Jak jsem napsal, tak se stalo. Jiří Hon opět dokázal, že je formát a při partii kapitánů proti Radku Svítilovi prohlásil: ,,Právě teď to máš absolutně prohraný, jestli si chceš ušetřit čas, nabízím ti remízu z pozice síly." Jelikož Radek není tvrdohlavý jako Ondra Macek, který raději hraje 4 hodiny, tak remízu přijal.

9:50 - Radek Svítil začíná opravovat pisemky...

9:56 - pan Lubomír Pištora, jehož vnučku Bětku, budoucí výbornou šachistku, jsem měl tu čest půl roku trénovat, prohlásil, že jeho partie s panem učitelem Mackem vypadá rohodnutě.

10:00 - pan Hon prochází kolem partie pana učitele Macka a poté mi hlásí: ,,Teď již chápu ty vaše 3 prohry za celou sezónu. Pokud jste hráli celou dobu takhle..." Pan Hon mi dal najevo, že je velmi zklamán a smutný z toho, že jsme nepostoupili z KS jako vloni.

10:02 - Radek Svítil i nadále opravuje pisemky...

10:12 - nyní něco z šachového hlediska. Stav v naší místnosti je stále 2:1, přičemž ze svého pohledu musím přiznat, že Honza Nešpůrek nestojí příliš dobře a jsme blízko vyrovnání na 2:2. Jeho král je bráněn jedním pěšcem. Zřejmě proto, že o dva pěšce prohrává. Holt pan Vinš ukazuje svou kvalitu lesního inženýra. Partie pana učitele Macka dospěla do koncovky, kde mají oba soupeři dvojici střelců a pan Macek o jednoho pěšce méně. Ve vedlejší místnosti je stav nerozhodný 1,5:1,5. O body bojuje také dosud nezmiňovaný Filípek Štekl, kterého sice čekají závěrečné zkoušky v autoškole. Neváhal však využít takové šance, jaká se naskýtá dnes. Stejně jako bratři Jouklové, kteří by se měli učit na maturitní zkoušky...

10:19 - vše co se děje v našich místnostech asi nejlépe popisuje pan Hon, která neváhá každou partil mistrně zanalyzovat. V podstatě potvrdil to, co jsem psal v čase 10:12. Velice pochválil pana Vinše, o kterém prohlásil, že ho sice kapitánuje "inženýrek Kalhous", ale motivuje ho právě on. A proto zde jsou ty výsledky! Po konverzaci s vousatým trenérem jsem si naprosro jistý, že je pro náš klub nepostradatelným článkem. Nebýt jeho, tak Filípek Štekl i nadále hraje pod svou úroveň. Jedna myšlenka v červenci loňského roku a silné motivační působení zapříčinili, že Filípkova výkonnost se zvedla a nyní má na svém kontě dvě výhry a dvě remízy. Čert vem nějaké tréninky s učitelem Sýkorou, motivace od pana trenéra Hona je to, co zde dělá zázraky.

10:24 - dozvídám se o dalších trenérských úspěších našeho vousatého trenéra. Díky tomu, že 5 hodin cvičil remízovou pozici s jedním z bratři Jouklů, tak za pár týdnů měl tento mladý výborný hráč poraženou dvoutisícovku. Možná bychom měli navrhnout, aby byl aktualizován trenérský výbor našeho klubu, protože musím uznat, že něco takového je skutečně rarita.

10:28 - pan učitel Macek vyhrává pozici s pěšcem méně. Díky neuvěřitelnému matu dvěma střelci (B: h2, g3, Kg1 a Sf1, Č: Sd5, Sc1-e3) nám tedy získává rozhodující bod. Přecejen ty remízy k něčemu byly. - stav 3:1.

10:40 - Filípek měl dle pana trenéra Hona vyhranou pozici, bohužel z toho udělal remízu. Nyní se ale s nabídkou organizovaně čeká z výchovných důvodů. Aby měli nejmladší hráči prostor pro rozhodnutí celého kola. Opět citlivý krok našeho trenéra.

10:54 - zápas mezi Rapid D a Rapid G končí. Venda Seidl si nechal zazdít dámu a dostal elegantní mat. Doslova o pár vteřin dříve byla uzavřena dle dohody remíza na třetí šachovnici a zápas tak končí 3:2 ve prospěch týmu pana Hona.

10:57 - proběhla závěrečná analýza v podání Jiřího Hona a nyní probíhá všeobecné loučení. Období hlášek pomalu končí, protože hlavní hláškotvořiči pomalu, ale jistě mizí. Ke kompletnímu dohrání chybí poslední partie dvou gladiátorů. Karel Vinš a Jan Nešpůrek mají stejný počet pěšců a nestejnobarevné střelce. Vzhledem k rozhodnutému stavu doufám, že tuto pozici dlouho hrát nebudou.

11:05 - ze zápisu Vendy Seidla o jeho pocitech při partii jsme se dozvěděli, že ho v polovině partie rozbolela hlava. Tuším proč. Nyní mu ještě trenér Hon bez šachovnice vysvětluje, kde udělal chybu.

11:08 - Klub osiřel. Pan Hon právě odchází s poslední analýzou poslední partie, kdy konstatoval, že to je asi remíza. Ale vyhrané to prý bylo. Jeho hlas pomalu mizí na schodech. Zůstává jen v našich vzpomínkách a my mu děkujeme, že nás obšťastnil svou přítomností. Pan Svítil také odchází a na prérii se rozhostilo ticho.

11:13 - nezbývá mi nic než po 2 hodinách zábavy začít sledovat šachy. Pan Vinš získává pěšce a vypadá to, že tu budeme dlouho. V mých myšlenkách ale zůstává věta inženýra Kalhouse zpočátku zápasu. "Vysvětli mu to ty, já jsem inženýr, přece mu nebudu vysvětlovat cestu na poštu". Pro znalce angličtiny použiji následující větu: Made my day.

11:19 - gestikulací jsem Honzovi naznačil, aby nabídl remízu, kterou pan Vinš přijal. Konečný stav je tak 3,5:1,5.

Tímto nás online přenos končí. Těm, kteří jste sledovali online blahopřeji k úspěšnému dopoledni plného zábavy ve stylu Rapid Pardubice. Závěrem pár statistik. Dnes bylo uzavřeno celkem 5 remíz z celkových 10 zápasů, což znamená rapidovský koeficient 0,5. Účastnili se 4 ze 6 hlavních rapidovských hláškotvořičů a do světa bylo vypouštěno nespočet jejich výtvorů.

Jelikož je toto poslední letošní článek z krajské soutěže, rád bych poděkoval všem svým hráčům, kteří svědomitě nastupovali a nikdy kapitána nenechali ve štychu. Aktuálně jsme na třetí pozici a po dnešní výhře nám pravděpodobně tato pozice zůstane, což je zásluha mých borců. Děkuji tedy všem a při KP II. nebo v příští sezoně, nashledanou!

Jan Fiala

Žádné komentáře:

Okomentovat