úterý 1. února 2011

Polabiny C se už už chystaly slavit

Ale mám z jejich partií dojem, že si vytáhli ještě "černějšího petra" než my.

Reportáž Luboše Trojana z utkání je tady. Název článku "Rozhodnutí o postupu jsme nechtěně odložili" je výmluvný a sděluje mi to, že Polabiny by po vítězství v utkání považovali svůj postup za rozhodnutý. Obecně jejich názor chápu protože my jsme šli do soutěže KP I s cílem se udržet, na rozdíl od jejich jasných postupových ambicí. Dosavadní výkony našich hráčů 4 kola před koncem soutěže však jasně ukazují, že šance jsou zcela otevřené, šachově v průměru výrazně nezaostáváme a rozhodne okamžitá psychická pohoda hráčů a odhodlání bojovat. Tato myšlenka mě vedla při stanovení sestavy, kterou rozešlu pouze hráčům, kterých se bude týkat.


Na konci tohoto článku je sbírka partií potenciálních hráčů 2222 Polabin setříděná pro lepší hledání podle abecedy za bílé i černé (kromě 1. a 8. šachovnice, kde barvy kamenů jsou jasné - Hošek a Bauer).

A posuďte sami jak na rozdíl od kapitána Polabin Luboše Trojana vidí partie minulého zápasu Polabin motor Rybka a já:

Partie zápasu TJ CHS CHotěboř - 2222 Polabiny C

Analyzované Partie ve formátu PGN pro ty co jim nefunguje Java přehrávač z výšeuvedeného odkazu

Zajímavý je zvrat v partii Jana Tůmy, kde v koncovce jediným tahem 50...Qf8 ?? z vyhrané pozice pro černého se rázem stala vyhraná pozice pro bílého. Skore mohlo být tedy velmi snadno i 5.5 : 2.5.  Šilar propásl přechod do jasně lepší pozice v 35. tahu jednoduchým tahem  ...e5.

Spolehlivě přehrál za Polabiny soupeře jen Hošek a Černý. Myslím si, že reálné šance určitě máme a když nebudeme blbnout a budeme hrát na jistotu, aktivně, nenechat se zatlačit, ale žádné podezřelé experimenty v zahájení jako předvedl například Just. Hrát si musíme svoje osvědčené systémy (pokud je máte), pro vás přehledné pozice s minimální výhodou, neuhýbat z klasických zásad, nechodit do dobrodružství. Počítat, neriskovat, hrát zdravé pozice a ať se zblázní soupeř. Vím, že to vypadá jako knížecí rady, ale proti silnému soupeři tyhle zásady považuji za dobrou taktiku. Ať vyhraje lepší šachista, ale proč jim to usnadňovat.

Nervozní mohou být v zápase jen Polabiny, kterým jde zjevně a hodně o postup. Z našich partií musí vidět, že jsme prohráli smolně, protože bod na 1. šachovnici byl zadarmo bez boje a jinak se všude bojovalo a byly šance. Polabiny jsou silné, ale pokud budou blbnout jako v Chotěboři, tak je výsledek otevřený. Samozřejmě je velká otázka jak bychom po případném úspěchu zvládli další těžké zápasy, ale to je jiná pohádka na kterou je čas.

Jediné co bych nerad viděl je předčasné dávání partií za remízu bez náznaku boje, takzvané velmistrovské remízy. Myslím, že hráči Polabin  na to slyšet stejně nebudou, ale připravte se na hru "nadoraz".

Sbírky partií hráčů Polabin C 
(Partie Hoška jsou pouze s bílými a partie Bauera pouze s černými figurami)

Partie setříděné podle hráčů s bílými figurami  
Archivní soubor .zip s partiemi ve formátu PGN  http://kasalice.ic.cz/myspace/PolabinyC_sort_White.zip

Partie setříděné podle hráčů s černými figurami
Archivní soubor .zip s partiemi ve formátu PGN  http://kasalice.ic.cz/myspace/PolabinyC_sort_Black.zip

Žádné komentáře:

Okomentovat