pondělí 4. února 2013

Důležitý krok k záchraně v II. lize

Po minulém výprasku v Rychnově nastoupil posílený Rapid B k důležitému utkání doma s Náchodem, který se také plácá u dna tabulky II. ligy D. Obě družstva potřebují body jako sůl, aby si uchovaly alespoň nějakou naději na záchranu.

Na utkání jsem se přišel podívat kolem poledne, kdy na 7 šachovnicích zuřil boj a o přístupu všech hráčů svědčil dosti vyčerpaný čas na zahájení. Některé partie ještě neměly ani 20 tahů. Podle letmého odhadu situace na šachovnicích nevěstila pro domácí Rapid nic dobrého. Velmistrovskou remízou skončila předtím partie na 3. šachovnici. Poněkud připrohraná pro nás se mi zdála partie na 5. a trochu horší naši pozici jsem viděl na 8. Ostatní partie byly komplikované s otevřenými vyhlídkami a to potvrzoval i spotřebovaný čas všemi hráči.


Krátce na to dali za remis na 2. a pak se začaly dít věci. Martin Mojžíš vtipně nachytal soupeře, který si myslel, že už už dá mat, ale zapomněl na to, že jeho centralizovaný jezdec je ve vazbě a vymyšlený mat se konat nebude. Okamžitě po tom omylu Martinovi vzdal. Vtip ale spočíval spíš v psychologii, než přesném propočtu - "vyhrává ten kdo chybuje předposlední")... Trochu se štěstím, ale veledůležitý bod, který nakonec rozhodl o výsledku. Sergej na 6. v kritické pozici mezitím pěknou kombinací vynutil remízu věčným šachem. Lídr týmu Prandstetter předvedl vyspělou techniku koncovek s nestejnými střelci a další bod. Hrdinou utkání se nakonec stal v poslední dohrávané partii Pepa Sýkora, který ukázkově uplatnil v koncovce převahu lepšího jezdce nad střelcem v pozici jako dělané do kapitoly "Jezdec proti střelci" učebnice koncovek. 

Šachy jsou opravdu těžká hra plná bludů, léček a krutých překvapení.
____________________________________________________________

V Krajském přeboru II vyhrálo z našich 3 družstev jenom Déčko Rapidu celkem očekávaně nad poslední Chocní. Teenageři dostali drtivou nakládačku od suveréna soutěže Bohemie 0.5 : 7.5. Soupeř je na všech šachovnicích převyšoval elo ratingem. Rapid E prohrál těsně v Chrudimi


Žádné komentáře:

Okomentovat