pondělí 19. listopadu 2018

Neděle 18.11.2018 - II.Liga - 3.kolo


Zápas s Poličkou odčiněn

Po smolném zápase s Poličkou na nás ve třetím kole čekala povinnost předchozí nezdar odčinit. Hráli jsme doma s nebezpečným týmem Vysokého Mýta a obezřetnost rozhodně byla na místě. Po boji se nám však podařilo zvítězit a nadále tak držet místo v popředí tabulky.

Zápas začal třemi rychlými remízami, postupně na šesté, páté a první šachovnici. Po zápase mi Eda Prandstetter napsal, že už tehdy prohlásil, že vedeme 1,5:1,5 a ukázalo se, že měl pravdu. Na zbývajících pěti šachovnicích se naopak tvrdě bojovalo, což dokládá skutečnost, že ještě dlouho po časovce se dohrávaly čtyři partie. Jedinou výjimkou byl Tomáš Ludvík, který svého soupeře přehrál už ze zahájení a výhodu postupně navyšoval až k dosažení naší první výhry.

Na druhé šachovnici se Honza Smutný pokoušel splést Luboše Ptáčka, ale poté, co bílý dosáhl nestejných střelců a posléze i výměně téměř všech těžkých figur, již cesta k výhře nebyla možná. Za stavu 3:2 v náš prospěch zůstali ve hře jen tři komplikované věžové koncovky.
Rozhodující se ukázaly poslední dvě šachovnice. Na poslední se Tomáš Veselý dostal po několika chybách do složité pasivní pozice, našel však správnou obranu a udržel remízu.
Na sedmé šachovnici Radim Vávra po přechodu do koncovky přechytračil Pavla Daňka a poté velmi precizní hrou ve čtyřvěžovce dovedl partii k důležitému vítězství (za vypíchnutí stojí vtipná obrana Pavla Daňka tahem 59. .. Kh8!?, kterým lákal bílého k variantě 60. Vxa7 Vxc6+ 61. Kxc6?? pat, ale náš hráč tuto poslední léčku prohlédl). Vedli jsme 4,5:2,5 a výhra byla v kapse.

Samostatnou kapitolou byla partie Pavla Holáska na čtvrté šachovnici. Náš nejbojovnější hráč, který zatím vždy hrál nejdéle, a nakonec vždy soupeře nějak přiměl k rozhodující chybě, uspěl i tentokrát. Je však nutno říci, že v této partii měl štěstí největší. Přitom ze zahájení vyšel náš hráč lépe a dlouho svého soupeře svíral. Při přechodu do koncovky však někde výhodu ztratil a bílý získal věžovku (jak jinak!?) s pěšcem více. Postupně našeho hráče zcela zatlačil a dosáhl nepochybně vyhrané pozici. S ohledem na délku partie a složitost pozice se ale soupeř dostal do silné časové tísně a poslední tahy vůbec nezvládl (objektivně rozhodl tah 81. e7??, ale v závěrečné pozici se bílý vzdal poněkud předčasně, mohl ještě zkusit 83. Vg7 b2 84.Vxg6+ Kxh4 85. Vb6, což asi přehlédl a viděl jen, že si soupeř staví dámu). Pavel si ale rozhodně svoji odměnu vybojoval svojí houževnatostí.

Další kolo nás čeká výlet do Brna, kde se utkáme s asi hlavním favoritem letošní II. ligy, s Moravskou Slavií Brno B. Zápas začne až v 11,00 hod.

Přikládám jako vždy přehled výsledků a partie k přehrání.

ŠK Rapid Pardubice ŠK Vysoké Mýto 5,5:2,5

Prandstetter Eduard Z 2224 ½ - ½ 2291 Sabol Marian K Z
Smutný Jan H Z 2187 ½ - ½ 2061 Ptáček Luboš Z
Ludvík Tomáš H Z 2138 1 - 0 2002 Grundman Václav H Z
Holásek Pavel H Z 2126 1 - 0 2131 Kosek Marek Z
Hlavnička Jiří K Z 2138 ½ - ½ 2057 Kosek Jiří Z ZK
Sýkora Josef Z 2056 ½ - ½ 2077 Doseděl Jiří Z
Vávra Radim Z 2035 1 - 0 1890 Daněk Pavel H
Veselý Tomáš Z ZK 2058 ½ - ½ 1955 Lipavský Dušan

Tomáš Veselý



Partie zápasu



Žádné komentáře:

Okomentovat